Det er opprør i det samiske miljøet i Alta etter sameforeningens vedtak om salg av Álttá Siida, Altas eneste samiskspråklige barnehage. Et ekstraordinært årsmøte i Alta sameforening/Álttá sámiid searvi (ASS) vedtok nylig å selge barnehagen de eier, Álttá Siida. Mest aktuell kjøper er den kommersielle barnehagekjeden Trygge Barnehager.

– Vi har levert inn 41 underskrifter, og det er godt innenfor vedtektskravet om at vedtak kan bli kjent ugyldig og bli tatt opp til ny behandling dersom en tredel av medlemmene krever dette, sier Christina Hætta, en av barnehageforeldrene i en spontant nedsatt aksjonsgruppe.

TENKEPAUSE: Christina Hætta og deler av de samiske miljøet i Alta vil oppheve årsmøtevedtaket om salg og utrede konsekvenser og muligheter. Foto: Jarle Mjøen

Til vurdering

Leder i Alta sameforening/Álttá sámiid searvi (ASS), Inger Elin Utsi, vil ikke kommentere opprøret i det samiske miljøet. I en sms-melding til Altaposten gjør Utsi det klart at det ikke blir noen hastebehandling av mistillitskravet. Styret i sameforeningen er spredd, og flere er ikke til stede i Alta på grunn av feriereise.

– Kravet fra foreldrene er mottatt, men et samlet styre har ingen mulighet til å få satt oss ned for å diskutere det nå. Kravet er omfattende, og vi må sette oss ned å vurdere vedtektene på nytt, samt at vi må ha en gjennomgang av medlemslistene. Det rekker vi tidligst å gjøre i neste uke, heter det i meldingen fra Utsi.

Dramatisk vedtak

Foreldregruppa ved barnehagen samlet seg forleden for å diskutere det som har skjedd. Christina Hætta forteller at det er en samstemt reaksjon hos foreldrene at vedtaket ikke er tilstrekkelig gjennomarbeidet, og at informasjonen til foreldrene som har barn i barnehagen, har vært utilstrekkelig.

– På vegne av foreldregruppa er det viktig for meg å få fram at vi ikke bare er fornøyd med barnehagen, men er kanongodt fornøyd med hvordan sameforeningen har bygd opp, utviklet og drevet barnehagen i over 25 år. Når dette nå skal overlates til en landsdekkende kommersiell aktør, er det en sterk frykt for at det samiske perspektivet for barnehagen vil bli taper i en mer effektiv drift, sier Hætta og legger til:

– For oss føles dette veldig dramatisk. Álttá Siida har vært svært viktig i våre barns liv, og eneste mulighet for at de skulle få lære samisk  i et ellers norskspråklig samfunn.

Vil ha utredning

Hætta poengterer at det ikke kan settes likhetstegn mellom mistillitsforslaget til de 41 som har skrevet under og foreldregruppa.

– De 41 som har skrevet under er alle medlemmer av Álttá sámiid searvi. Noen har meldt seg inn etter salgsvedtaket, og andre har vært medlemmer lenge. I foreldregruppa er det også de som ikke er medlemmer av sameforeningen, forklarer Christina.

Hun er trygg på at styret med bakgrunn i mistillitsforslaget må innkalle til et nytt ekstraordinært årsmøte å ta salgsvedtaket opp til ny behandling.

– Jeg har forståelse for at styret må gå gjennom det formelle, og kanskje også koble inn kontrollkomiteen. Men ny behandling må til. Kravet fra oss er ikke å stoppe salget, men få en utredning som viser konsekvensene. Kanskje viser den at salg er det rette, men da må vi medlemmer blant annet få vite hva Trygge barnehager tenker rundt å utvikle barnehagen både i kapasitet og kvalitet med tanke på det samiske, ikke minst hvordan samiskspråklig kompetanse skal sikres.

– Vedtaket er godt forankret

Ledelsen i sameforeningen har tidligere avvist at årsmøtevedtaket ble gjort uten en åpen debatt og informasjon i forkant. I etterkant av vedtaket om salg har det vært høy debattaktivitet på sosiale medier, der flere av deltakerne på det ekstraordinære årsmøtet har gått ut med sterk kritikk av prosessen og vedtak. Blant annet har det blitt vist til at ikke-tilstedeværende på årsmøtet fikk stemme gjennom fullmakter.

– Årsmøtet godkjente på fritt grunnlag fullmaktene og vedtaket er gjort med alle formalia på plass. Jeg er også svært glad for at det var et historisk godt oppmøte, og at vedtaket til slutt ble gjort med et så klart stemmetall som 18-7, påpekte leder Inger Elin Utsi overfor Altaposten,  i etterkant av årsmøtevedtaket.

I det samiske miljøet i Alta synes det å være bred enighet om at dersom det blir et salg, er førsteønsket å få inn Alta kommune som ny eier og driver.  Det andre alternativet som eier og driver synes å være den nasjonale kjeden Trygge Barnehager.

Salget av barnehagen er motivert ut fra at Alta sameforening / Álttá sámiid searvi (ASS) ønsker å kjøpe Folkets Hus, og at sameforeningen relativt raskt må frigjøre et betydelig antall millioner kroner for å få få kjøpt kulturhuset på Komsa.