Bygdelaget i Avzze i Kautokeino må kjøre tur-retur Alta, eller 280 kilometer, for å sette inn omsetningen etter helgas arrangement i bygda.

Bare kontordag igjen

Ansvarlige for bygdelagets dorgekonkurranse i Vuorasjavri sist helg, Ole Klemet Anders Hætta og kona May Toril H. Hætta, måtte kjøre ens ærend til Sparebank1 Nord-Norge sin avdeling i Alta med hele omsetningen fra helgas dorgekonkurranse og kioskdriften knyttet til dette.

– Men banken har da kontor i Kautokeino?

– Ja, de har opprettholdt en kontordag, men de tar ikke i mot penger, og skulle man trenge penger får man heller ikke ta ut kontanter, forklarer Ole Klemet Anders Hætta.

Bruker nye løsninger

Han har kjørt landpostbudruta i Kautokeino mer enn 30 år og er vant til å transportere verdier.

– Vi har i tillegg til kontantomsetningen som vi nå har levert i tellemaskinen i Alta for å få det inn på egen konto, også benyttet oss av iSettle, Vipps og Mcash, men med disse løsningene, går pengene til en annen konto og så må de overføres derfra igjen, sier May Toril.

Kan bestille nattsafe

Telleverket spiser løpende 200-lapper, 100-lapper og 50-lapper etter hvert som bygdelaget penger presser seg inn i Sparebank1 sitt telleverk. Etter stund gjenstår bare myntene, som maskinen spytter ut igjen, før den gjør seg ferdig med operasjonen og myntene må legges i på nytt.

– Er dette den eneste måten dere kan få satt pengene inn på bygdelagskontoen på?

– Vi kan bestille nattsafe. Da kan vi lever pengene i safen og så blir de satt inn på konto, men det koster penger og med nattsafe kan vi ikke ta penger ut, så det har vi regnet på at blir for dyr ordning for oss, sier de to Avzze-beboerne, som tar «vekslejobben» med et smil, men som fortviler over at banktilbudet i Kautokeino forsvinner.