– Om dem får stå i fred? Ja, selvfølgelig. Nå får dem stå i fred, sier Anna Utkilen, ingeniør i Alta kommunes avdeling for miljø, park og idrett, mens hun setter opp nok en kasse med blomster ved den nye aktivitetsparken ved Nordlyskatedralen.

Brukervennlig

Altaposten treffer Utkilen og kollega Ivar Erdal fredag ettermiddag når sola skinner fra skyfri himmel. Erdal håndterer skrutrekkermaskina, mens Utkilen spar ned stemorsblomster og små busker.

– Nå holder vi på med det vi egentlig skulle gjort i fjor, sier Utkilen, som kan fortelle at i tillegg til blomster, blir det etterhvert også å komme rips- og solbærbusker til parkanlegget, «som de minste kan kose seg med».

Utkilen forteller at populariteten til aktivitetsanlegget er så stor at kommunen har sett seg nødt til å montere flere sittebenker ved veggen mot nordlysbadet.

– Selv om barna ikke tar hangups og rollups og situps i apparatene, så leker og klatrer de i dem. Det fine er at barna kan utforske området helt på egenhånd uten at foreldrene trenger å sette fra seg kaffekoppene. De ser dem hele tiden.  Det er veldig oversiktlig og brukervennlig, skryter Utkilen.

Eget gartneri

Per Erik Bjørnstad er avdelingsleder for miljø, park og idrett og bekrefter at Alta kommune bruker ganske store ressurser på å holde Sommer-Alta trivelig.

– Ja, vi har et eget gartneri nede på Øyra hvor vi har 13.000 egne planter. Før var vi nede i 8000-9000 planter, men for noen år siden økte vi. Vi ser at folk setter pris på det, det er noe vi får stadige tilbakemeldinger på, sier Bjørnstad.

Han røper at når plantene skal prikles og pottes om i april måned, da er det alle mann til pumpene.

– Ja, da spiller det ingen rolle om man er sjef eller jobber som gartner. Da må alle fem på avdelinga trå til, for det er vanvittig mye jobb med mange stive skuldre og lange ettermiddager, sier Bjørnstad, som anslår at selve plantingen koster rundt 300.000 kroner årlig.

Tidlig vår

– Da har vi ikke tatt med arbeidsinnsatsen til de fast ansatte, sier Per Erik, som forteller at i sommermånedene er det også årlig 30 ungdommer inne på sommervikariat. I tillegg til seks arbeidsledere.

Anna Utkilen forteller at stemorsblomsten settes først i jorda, fordi dem er mest hardføre. Deretter kommer resten på løpende bånd.

– Vi planter i hele Alta, fra Kviby til Talvik, sier ingeniøren, som medgir at det er hyggelig med tidlig vår i en ellers kort sommersesong her nord.

– Ja, vi bruker mye tid på det, så det er hyggelig at det kan stå en stund og at det synes at vi har gjort en jobb.