Selv om det kan høres skremmende ut, forsikrer Tiril at det er et tilbud for alle, uansett hvor stort eller lite problemet er.

– Det kan være alt fra at man føler seg ensom, eller kanskje har en pågående diskusjon med en kollega på jobb som ektefellen er drittlei av å høre på, så får man en annen plass å snakke om utfordringene. Det trenger ikke å være store ting, det kan være både stort og smått, forklarer Kloster til Radio Alta.

Underveis i arbeidet får man en veileder.

– Det er en veileder på hvordan samtalen skal foregå, så det blir en jevn fordeling i gruppa - og ikke sånn at den som skravler mest får ordet.

Fikk fort hjelp

Kurset blir arrangert i samarbeid med Selvhjelp Norge som er et nasjonalt kompetansemiljø for selvorganiserte selvhjelpsgrupper.

– Selvhjelp er et lavterskeltilbud som ikke virket skremmende, da jeg hadde behov for hjelp i min ungdomstid. Jeg fikk hjelp fortere enn jeg hadde forventet og slapp å gå lenge og vente på hjelp. Dette førte til at «problemet» jeg hadde i mitt hode ikke ble større enn det allerede var. Det er noe jeg har tenkt en del på i ettertid, sier en kvinne, som fått hjelp til selvhjelp via Selvhjelp Norges Distriktskontor for Nordland, Troms og Finnmark.

Hun forteller at samtalene hun hadde, gjorde at hun ble nødt til å tenke selv og ta mer ansvar for sin egen situasjon, samt hvordan finne løsninger.

– Dette har ført til at jeg i etterkant ofte stopper opp og tenker meg om, eller kjenner etter hva jeg føler i vanskelige situasjoner. Vanskelige valg og situasjoner blir fort overkommelige og ikke så skremmende. Jeg har konstruert min egen verktøykasse for å navigere gjennom livet, sier hun.

Får god informasjon

Målgruppen er mangfoldig, opplyser Selvhjelp Norge.

– Kurset er for mennesker som vil lære om hva selvhjelp er og hvordan de kan sette i gang selvstyrte selvhjelpsgrupper. Deltakere på kurset er ansatte i kommunen, ansatte i NAV, frivillige aktører og privatpersoner, forteller Lizett Skottestad, daglig leder av Selvhjelp Norge distriktskontor for Nordland, Troms og Finnmark.

Kursdeltakerne skal få informasjon og kunnskap om selvhjelp, hva en selvstyrt selvhjelpsgruppe er, hvilken nytte folk kan få av å gå i en slik gruppe og hvordan starte opp en gruppe med gode og trygge rammer hvor alle skriver under en taushetserklæring. Gruppen får hjelp av en fagperson til å komme i gang og skal så lede seg selv.

Gruppene møtes i et egnet offentlig lokale, som et bibliotek eller lignende, to timer i uken og hvor samtalen holdes konstruktiv ved hjelp av et verktøy som kalles Samtalekompasset.

Selvhjelp Norge arrangerer kurset som er gratis. Det er åpent for alle å melde seg på via kommunen sin hjemmeside eller ved å sende mail til lizett@selvhjelp.no.