Rundt klokka 03.30 lokal tid nådde Kristin Harila toppen av 8.163 meter høye Manaslu i Nepal. Det tok litt over 39 timer fra basecamp til toppen.

Dermed er ni av 14 fjell over 8.000 meter besteget.

Teamet bak Harila skriver i en pressemelding at verdensrekordforsøket nå går over i en ny fase, med tanke på at eventyreren har nådd toppen av alle fjellene i Tibet og Nepal som er på lista.

Hun ser nå fram til de resterende fem utfordringene: Nanga Parbat, K2, Gasherbrum I, Broad Peak and Gasherbrum II.

Rekorden

For å slå dagens rekord må de 14 fjellene bestiges på mindre enn 189 dager, drøyt seks måneder. Da hun kom til Nepals hovedstad Katmandu tirsdag, kunngjorde Kristin Harila at hun vil gjøre det på under halve tiden: tre måneder.

Dagens rekord tilhørere nepalsk-britiske Nirmal Purja. I 2019 brukte han 189 dager på å klatre alle 8.000-metertoppene og knuste dermed den forrige rekorden, som var på sju år. Purjas prosjekt ble også til en populær dokumentarfilm på Netflix.

I 1986 ble italienske Reinhold Messner den første som hadde klatret alle de 14 toppene – som alle ligger i fjellkjedene Himalaya og Karakorum, som ligger i grenseområdene mellom Pakistan, India og Kina. Han var også den første som klatret Everest alene, og sammen med Peter Habeler ble han den første som nådde verdens høyeste topp uten å bruke oksygenflasker.