Mandag morgen er skredfaren justert ned til moderat i Vest-Finnmark, men fortsatt er det knyttet bekymring til muligheten for at skred kan gå.

Søndag var Alta kommune, sammen med en rekke andre kommuner i Troms og Finnmark i møte med Statsforvalteren hvor de fikk en status på skred-situasjonen.

– Det som bekymrer er at skred kan bli utløst på mer utradisjonelle steder. Og en enkelt person vil lett kunne løse ut middels store skred, særlig der fokksnøen er myk, skriver Alta kommune i en pressemelding.

Hold deg oppdatert

Selv møttes kommunen mandag morgen for å se på situasjonen. De ønsker nå å nå ut med infomarsjon til kommunens innbyggere om å være varsomme i tiden fremover, da det er ventet at mange vil ta turen ut i fjellet i påsken.

– Vi ber om at folk holder seg oppdatert på varsom.no og forholder seg til merkede ski- og skuterløyper i fjellet. Våre merkede ski- og skuterløyper ligger i trygge områder.

Skiltede løyper i skredområder

Videre opplyser kommunen at løypestrekninger hvor skuterløype passerer i mulig utløpssone for snøskred vil være merket med skilt i løypa.

– Løypestrekninger hvor skuterløype passerer i mulig utløpsområde for snøskred er merket med skilt i løypa. I disse områdene anmodes det om å ikke kjøre ut av løypa for å raste. Ferdsel utenfor løype i disse områdene kan utløse snøskred, sier avdelingsleder for miljø, park og idrett Jon Håvar Haukland.

Alta kommune, her ved kommunalleder for tekniske tjenester Bengt Fjellheim og avdelingsleder for miljø, park og idrett Jon Håvar Haukland oppfordrer til forsiktighet og å være på vakt når man er på tur i påska. Foto: Alta kommune

– Vi oppfordrer til å være forsiktige og være på vakt. Det (er) viktig å holde seg til merkede ski- og skuterløyper. Vi må alle være klar over at det kan gå skred der vi minst venter det, på grunn av den siste tidens vær, sier kommunalleder for tekniske tjenester Bengt Fjellheim.

Denne oversikten over skuterløypene med løypekart viser også hvilke løyper som ligger i utløpsområder for snøskred.

– Situasjonen er slik at nedbør og kraftig vind fra ny retning har dannet ferske fokksnøflak i nordøstvendte områder. Løssnøskred er ventet der solen står på, skriver varsom.no. Skred kan bli utløst på steder der man tradisjonelt sett ikke har opplevd skred, utsatte områder er ved skoggrense og bak rygger, heter det videre.