– Artig å være først ut, og stas å føde i en seng til 200.000 kroner, sier Mariann Siversten Hætta og smiler slik bare nybakte mødre kan gjøre.

Digitalisert mesterverk

Slipper å holde

Ryggen er strømdrevet og kan enkelt heises og senkes av den fødende selv, det er massasje i ryggen, og man kan nærmest føde i alle mulige og umulige posisjoner i èn og samme seng.

– Det var veldig fint at den var så bred. Man slapp å være redd for å falle ut, konstaterer Mariann, mens jordmor Liss Gundersen legger til:

– Der vi normalt må stå og holde i beina eller i armene til den gravide og gjerne bytte på å holde, har vi nå bøyler som gjør denne jobben. Det var faktisk slik at Charlotte (Mannsverk, red.anm) som hadde vakt natt til søndag, en stund glemte alle de flotte funksjonene.

Forsmedelig vaktskifte

Gundersen var den som kapret sjarmøretappen, ettersom hun kom på vakt halv åtte søndag morgen, en halv time før Maila Elea fant ut at hun ville ut og sjekke hva alt oppstyret dreide seg om.

– Ja, jeg var den heldige, smiler Liss, mens jordmor Mette Ek innrømmer at det kan være en smule forsmedelig å ha kjempet med en lang og tung fødsel, for så å gå av vakt rett før babyen kommer.

– Ja, særlig hvis det er noen du kjenner godt, og da hender det også at vi vi lar den som har vært på vakt ta imot, sier hun.

Største skrekk

Mariann Sivertsen Hætta har to gutter fra før, på syv og fire år, som hun fødte i Tromsø hvor hun kommer fra. Etter flyttingen til Maze, hvor mannen kommer fra, ble det litt andre tanker rundt den tredje fødselen.

– Så langt unna sykehus var min største skrekk at fødselen skulle starte for tidlig. Sennalandet er ofte stengt om vinteren, og man vet jo heller aldri med Kløfta, sier trebarnsmora, som fødte nesten ei uke på overtid og som etter planen skulle på overtidskontroll til Hammerfest i går.

– Jeg er veldig glad for at jeg slapp den lange reisen, sier Hætta.

Hun hadde bestemt seg for å føde i Alta dersom det var mulig.

– Det er mye roligere her, færre babyer og mindre stress. De har vært fantastiske her. Likevel er det en utrygghet med tanke på at det kan oppstå komplikasjoner, medgir hun.

Den gamle fødesenga fra 90-tallet skal slett ikke på dynga kan Gundersen røpe.

– Den skal til Romania med Gunvor Kjeldsberg, sier jordmora leende.