Den kjente forretningsmannen og gründeren fra Tromsø var i sju år frontfiguren i North Energy (NE) sammen med Erik Karlstrøm, som styreleder og en av de største eierne. Det som i flere år så lyst og pent ut, fikk en brå slutt og et trist sorti. I oktober 2014 ble han kastet som styreleder, og i går måtte han sitte i vitneboksen under saken mellom sin gamle våpendrager Karlstrøm og selskapet han en gang viet mesteparten av sin tid til.

I tillegg: Verdien av aksjene han har kjøpt i selskapet gjennom flere år er nesten nullet ut. Anskaffelseskostnaden for aksjene er oppført til over 48 millioner kroner, men med dagens kurs på 1,15 er aksjene hans i North Energy verdt bare fire millioner kroner.

Med hevet hode

– Hva tenker du om alle pengene du har tapt, og tenker du mye på at du kunne brukt millionene annerledes?

– Jeg tenker ikke slik, for jeg har parallelt vært med og skapt andre virksomheter. Vi har for eksempel entreprenørbedriften Consto, som omsetter for 3-4 milliarder, der det er blitt en del inntekter etter hvert. Jeg har hele tiden vært opptatt av å se på om vi kan lage virksomheter i nord som gjør oss nasjonale, og jeg var villig til å ta en sjanse for å få det til innenfor olje og gass, for jeg så at vi kunne være med på å tjene penger på oljevirksomheten i nord. Og jeg var villig til å bruke mye penger på det, men jeg passet også på at jeg hele tiden hadde råd til å tape pengene, sier Barlindhaug til Altaposten.

Han var også opptatt av å kunne gå med hevet hode, av å ikke tape ære.

– Jeg var opptatt av at når så mange andre tapte penger, så skulle ingen kunne si til meg at jeg hadde lurt andre. Jeg tapte mye, jeg tapte kanskje mest, og skal ikke kunne få kritikk for at andre også investerte i selskapet med meg som styreleder, fastslår Barlindhaug.

Høy risiko

For å vise at han fortsatt hadde trua og ikke var en skipper som forlot skipet, var han med på den store emisjonen etter børsnoteringen. Da ante han at risikoen var enorm. Likevel gikk han inn med et tosifret antall millioner, som raskt forsvant i sluket.

– Jeg kunne ikke trekke meg ut. Mange andre sto stille, og fikk kritikk for det, men jeg tenkte at «ok, jeg følger opp gründertanken min, det er en risiko, men det kan bli bra og da har jeg i alle fall god samvittighet når jeg har gjort et forsøk», sier Barlindhaug.

Han bedyrer å ha mistet oversikten over hvor stort tapet er.

– Jeg orker ikke å se det tallet, jeg skyver det bak meg og tenker framover. Jeg vet ikke hva verdien av aksjene er i dag, men den er i alle fall under fem millioner kroner, antar han.

Teoretisk er tapet bare på papiret, men teknisk og praktisk sett må pengene i all hovedsak anses som tapt.

– Er aksjeposten salgbar?

– Vet ikke, men nå har selskapet endret karakter fra å være et oljeselskap til å være et investeringsselskap, og det kan jo gjøres gode disposisjoner i nedgangstider som øker verdien.

Nesten geniforklart

Da selskapet ble stiftet i 2007 var norsk olje på tur inn i tidenes klondyke. Her skulle Nord-Norge være med. Og tross en litt trist sorti, sier Barlindhaug at han er stolt av jobben som ble gjort.

– Vi gjorde veldig mange ting riktig, for eksempel måten vi bygde opp selskapet og gjorde funn. Og vi skulle bare hatt ett eller to funn så hadde vi vært geniforklart, i stedet for det motsatte, slår han fast.

– Var du og styret kompetente nok til å gjennomføre oljeeventyret?

– Ja, vi hadde hadde mange fagfolk inne med fartstid fra store selskaper, så det mener jeg. At vi mislykkes gikk ikke på det.

– Er tiden for nordnorske oljeselskaper over?

– Ja, det tror jeg definitivt. North var nok det siste forsøket man gjorde for å få et nordnorsk oljeselskap, sier Barlindhaug, som fortsatt er med der det er nordnorsk gründerånd og olje. Men nå er Erik Karlstrøm «byttet ut» med sin bror, direktør Harald Karlstrøm i Arctic Protection.

– Jeg er største eier i selskapet, hvor vi ser om vi kan få til noe innenfor oljevirksomhet i Honningsvåg. Her har jeg trua, smiler gründeren lurt.