Sykling er in, både sommer og vinter. Og kanskje mest populært er terrengsykling. Det får naturen merke og flere av stiene i Altadalen har fått en betydelig slitasje, skriver Bjørn Michaelsen i No Limits.

Dette merket er et signal om at man har bidratt. Foto: Trygve Nygård/Glød

Etablerer fond

Forrige helg inviterte No Limits, med base hos GLØD Explorer, til uhøytidelig terrengsykkelsamling i Alta for syvende året på rad. Noe av pengene de fikk i deltakeravgift gikk direkte til det nyetablerte fondet.

– De som deltok på No Limits 2018 fikk et synlig bevis som de kan klistre diskré på sykkelen der de viser at de er med på dugnaden. Vi har arvet mange flotte stier. Det er et presserende behov for å utvikle bærekraftige stier, reparere gamle, flytte traseer, merke om og frede stier som ikke tåler den økte bruken. Her vil god planlegging og koordinering av et mangfoldig sykkel og turmiljøet i Alta være et viktig bidrag, sier gjengen bak No Limits

Michaelsen sier de fikk inn cirka 3.000 kroner, og påpeker at dette er et langsiktig prosjekt som er i startgropen akkurat nå.

SAMLET TROPP: Dette er fra fellesdagen under No Limits 2018 der de syklet fra Masi til Bingis - og retur på nye og artige stier, sier Bjørn Michaelsen. Foto: Jon Vidar Bull

De håper at flere skal følge på.

– Vi håper etterhvert at alle arrangement, idrettslag, turlag, ritt arrangører m.m. blir del i fondet gjennom sine sammenhenger der vi synliggjør at vi går inn i oss selv, sammen med grunneiere, kommunen og andre relevante aktører og er vårt ansvar bevisst.

FELLES DUGNAD: Det er No Limits som har startet stifondet, men de håper at flere skal følge på. De ønsker at det skal bli et felles prosjekt. Foto: Bjørn Michaelsen

Felles dugnad

– Det jobbes fra flere hold med "drømmen" om å etableres en koordinert organisasjon med prosjektleder i spissen som hjelper alle aktører med å planlegge og koordinere slik at ildsjeler ikke brenner ut og dugnadsinnsatsen holdes i hevd på en bærekraftig måte. Her tror vi at et Stifond, som grasrota har et eierforhold til, kan bidra med handlingskraft som vil gagne alle som sykler eller går på de flotte stiene vi har i Alta og omegn, sier Michaelsen.

Terrengsykkelbyen Alta

De aller fleste vet nok allerede om prosjektet sykkelbyen Alta. Nå er et nytt prosjekt i bevegelse, forteller folkehelsekoordinator Gjermund Abrahamsen Wiik.

– Jeg er med i et stiutvalg og har levert et utkast på prosjektbeskrivelse til en organisasjon vi enda ikke har navnsatt, mulig «Terrengsykkelbyen Alta», det får deltakende parter avgjøre.

Abrahamsen Wiik ble utfordret på hvilken rolle kommunen kan ha, og informerte om at de allerede er involvert.

– Økonomisk er det hittil ikke satt av midler i kommunale budsjetter, men kommunen bidrar med merking av turløyper, egen klopping for fot- og sykkelbrukere, samt egne planer for såkalt flyt-sti.