– Samtidig som man synes synd på barna, så føler man seg som et utrolig, forferdelig dårlig menneske, som har lagt fram virkeligheta på en måte som skulle tilsi at disse unge guttene skulle komme hit for at de har noe vondt i seg. Det har de ikke. Herregud for en oppvekker.

Dette skriver Frank Jonny Nilsen på sin Facebook-side.

Som nabo til asylmottaket i Bossekop var Nilsen sist fredag invitert til mørketidsfest ved det gamle Nordlys hotell, som nå huser 40 mindreårige flyktninger. Den hjertevarme mottakelsen Nilsen fikk og den livsglade opplevelsen han hadde i løpet av kvelden gjorde han skamfull.

– Jeg skjemtes over å ha vært med på å spre negativ stemning til flyktningene med mine kommentarer på Facebook. Selv om jeg i utgangspunktet har uttrykt skepsis til at Fylkesmannen har overprøvd kommunen når mottaket skulle etableres, så innså jeg da jeg satt der at «Hei kompis, du har vært med på å bidra til den negative stemningen», sier Nilsen til Altaposten.

Det Nilsen opplevde under mørketidsfesten var ungdommer som har rømt fra krig og elendighet, men som hadde maktet å beholde livsgleden og humøret oppe. På sin Facebookside skrev Nilsen etter festen at besøket var «det livligste og triveligste» han noensinne hadde vært på.

Ute i bilen kom tårene.

– Det er lenge siden jeg har grått, men det gjorde jeg når jeg kom ut derfra. Jeg skulle på besøk, men måtte bare gå ut igjen fordi jeg ikke klarte å slutte. Det er lenge siden jeg har syntes så synd på noen som dette. Jeg klarte å holde meg til jeg kom ut i bilen, men da gikk det helt opp for meg hvor forferdelig fælt det er for disse ungdommene og alle de andre som flykter 10-15 tusen kilometer for å komme så langt unna krig og elendighet som mulig. De får 3000 kroner som de skal kjøpe mat og klær og alt annet de har behov for I måneden. De lager sin egen mat sjøl og de må styre økonomien selv. De er bare 14-15 år, tenk på det.

– Det var utrolig sterkt for en gamling å oppleve dette. Jeg ble totalt satt ut av hvor sterk livsgleden er, etter alt disse barna har vært igjennom. Jeg er utrolig glad for å ha fått oppleve dette og jeg ble helt satt ut. Jeg trodde ikke jeg hadde følelser for andre mennesker, men jeg tok feil, skriver Nilsen på sin profil.

Nilsen sier til Altaposten at ingen må tro at barn legger på flukt alene gjennom verden dersom de har det bra i hjemlandet sitt.

– Selvfølgelig ikke. Mange av disse har opplevd år med krig, og mange kan ha sett både foreldrene og søsken bli drept rett foran øynene på dem, sier Nilsen.

Hva tenker du om at enkelte jubler over at asylmottak blir satt fyr på og at vi i Altaposten ikke kan vise bilder av de mindreårige asylsøkerne fordi vergene frykter for deres sikkerhet med tanke på hets fra lokalbefolkningen?

– Det er bare helt forferdelig, svarer Nilsen.

På Facebook beskriver han asylungdommene slik:

– Fantastiske barn og ungdommer på 15-17 år fulle av liv. De hadde laget masse forskjellige matretter fra deres eget land sjøl. De var høflige og glade. Hvilken livsgnist og så fine flotte unge gutter. De har rømt fra krigen i Syria, Afghanistan, Iraque, Libya og Eritrea. Dette var en tankevekker, de er på alder med Sofie og har allerede opplevd en krig. De er så glade for å ha kommet hit til vårt land og de er så ivrige etter å få begynne på skole.

Nilsen sier til Altaposten at mange i Norge ble redde da flyktningene strømmet til Norge i stort antall i høst, og han tror mange også tenker religion og frykter Islam etter terroren som har vært. Nilsen mener den beste medisin mot fordommer er å bli kjent med de man frykter.

– Det har jeg gjort og jeg fikk en aha-opplevelse, sier Nilsen.

Han skriver på sin Facebook-side at guttene på mottaket var utrolig lei seg for hendelsen i høst, der to asylungdommer skremte en 12 år gammel jente ved å følge etter henne, og Nilsen ber lokalsamfunnet om ikke å la guttene få unngjelde for andres gjerninger.

– De var så lei seg for det som skjedde i høst at det var ubeskrivelig.

Nilsen ber folk tenke over hva disse ungdommene har vært gjennom og behandle dem med omtanke og kjærlighet.

– Jeg vil oppfordre alle til å tenke på at de har opplevd en moderne krig med de forferdeligste syn av død og forferdelse. Foreldre og søsken sprengt i tusen biter. Vær så snill å ikke være slem mot disse guttene, de er flotte ungdommer og fortjener å bli møt med gjensidig respekt og kjærlighet. Vær med å gi de en sjanse til et fint liv her i Norge, Alta. De fortjener virkelig åpenhet og glede fra de mennesker de møter. Tenk ikke på religion, de gjør ikke de. De tenker på hvor fint det er å få lov til å leve uten bomber og skyting. De tenker på hvor fint de skal få det med skole og med en fremtid i et fredelig land. Ta i mot de med åpne armer og et positivt sinn. For det har dem, alle som en.