Den tradisjonsrike retten fiskemølje er blant rettene Roger Johnsen serverer under Finnmarksløpet. For de som, i liket med undertegnende, ikke kjenner til retten kan Johnsen forklare:

– Det er altså skrei, lever, og rogn med poteter ved siden av. En tradisjonell rett som serveres fra jul og ut mars.

De fleste som er glad i mølje og spiser det, sier gjerne at det er såpass kraftig kost man må ha en sofa i nærheten. Det er store porsjoner med fersk fisk, så man blir sigen etterpå, skratter han.

Selger unna

Johnsen forteller at de har solgt overraskende mye, men innrømmer at det er en utfordring å tilberede en slik rett under et arrangement som Finnmarksløpet.

– Vi har måttet forenkle litt og bruker en fillet som er lett å spise.

– Lages alt her?

– Mølja lager vi her, men potetene og rogna har vi kokt på forhånd. Fisken trenger nemlig bare å trekke rundt 10 minutter, så det gjør vi fortløpende.

Ønsker flere aktører

Matteltet var rundt halvfullt da Altaposten kom på besøk. Johnsen innrømmer at han skulle ønske at flere aktører stilte opp rundt arrangementet.

Saken fortsetter under bildet.

VARMER SEG: Det er ikke mange kuldegradene, men det er allikevel folksomt i matteltet. Foto: Bjarne Krogstad

– Vi har blitt færre aktører med årene. Det gjør at vi får et mindre myldrende liv i sentrum. Jeg skulle virkelig ønske at flere bedrifter hadde kommet seg ut og vist seg frem, sier han.

Er det lønnsomt å reise rundt på festivaler og arrangement for å selge mat på denne måten?

– Vi dekker kostnadene, men det er mest for å vise oss frem og hva vi kan tilby, sier Johnsen.