Med Gammel Jegermarsj som introduksjon og avslutning, ble det en stemningsfull markering ved Altagård i morges. Der holdt områdesjefen for HV-17 og ordfører Monica Nielsen taler og la ned kranser på bautaen for de falne soldatene fra Alta bataljon under 2. verdenskrig.

Alta mannskor sang passende sanger, og avsluttet med Ja, vi elsker sammen med Alta musikkorps. En rekke mennesker var møtt frem, her også representanter fra Forsvaret i uniform.

Ordfører Monica Nielsen benyttet i sin tale anledningen til å takke alle de som har kjempet for Norges frihet og demokrati, og at det fra kommunen sin side er det en sentral del av feiringen å vise respekt og takknemlighet til de som har satt vår frihet foran seg selv. Hun trakk også frem at det er viktig å hjelpe de som er rammet av krig og er på flukt.

Alta mannskor og Alta musikkorps spilte under markeringen. Foto: Kita Eilertsen
Områdesjef Vegar Einvik Heitmann hilser til bautaen, til trompetsignal. Foto: Kita Eilertsen

Med fokus på frihet og å hjelpe

– Gratulerer med dagen! Å møtes her på Altagård på morgenen 17.mai er en god tradisjon, fordi vår nasjonaldag, grunnlovsdagen er en viktig dag for oss både for å feire og for å takke. Vi viser vår respekt for de som har kjempet frem vår frihet, vårt demokrati og det Norge og Alta vi i dag har, sa ordføreren.

Videre hvordan det er viktig bringe historien videre til nye generasjoner. Hun hedret også innsats under 2. verdenskrig.

– Lokalt hedrer vi i dag innsatsen oberstløytnant A.D. Dahl og hans menn ga i samarbeid med andre norske og allierte styrker under 2. verdenskrig. Hver gang jeg står her tenker jeg på de som kjempet for et fritt Norge, og for oss, de neste generasjonene, sa hun, og fortalte dessuten om sin bestefar, som var en av de som kjempet i Altabataljonen på Narvikfronten, og som også kom hjem igjen.

– Under 2. verdenskrig var det mennesker her i nord som måtte forlate hus og hjem og det har vært en selvfølge for Norge og Alta å hjelpe ukrainere som i dag er på flukt fra sine hjemland og fra andre land med uroligheter, sa hun også, før kransen ble lagt ved bautaen over de falne soldatene fra Alta bataljon under 2. verdenskrig.

Mange hadde møtt frem for å sette pris på friheten og minnes de falne soldatene. Foto: Kita Eilertsen

Personlig og alvorlig

Deretter var det områdesjef, kaptein Vegar Einvik Heitmann, i HV-17 i Alta, som holdt en svært aktuell og høytidsstemt tale.

Han tok også med innslag fra sin egen nære familie. Han synes det var en ære å stå foran Altagård, i sin egen hjemby og feire landet. Heitmann hyllet de som bygde og formet landet, og trakk frem Altagårds historie og altaværingenes forfedre.

Han fortalte også om sin bestemor, som var en av de siste som forlot Alta under evakueringen, da Alta var nedbrent og ikke så ut. Også Altagård ble brent, men bygget opp igjen etter krigen.

Også representanter fra Forsvaret var til stede. Foto: Kita Eilertsen

Hyllet Alta bataljon

– I 1897 ble Altagård hovedkvarteret til Alten «kretskompani», senere Altabataljonen. Her ble Altabataljonen mobilisert og, først, sendt øst i 1939 for å beskytte grensen mot Sovjet; før den ble med i slaget om Narvik i 1940 og mange ofret mye i kampen for Norge, sa Heitmann.

Heitmann minnet om alvoret med 17. mai. Han fortalte om sin gammelonkel som var med i Altabataljonen.

– Jeg har aldri opplevd annet enn dyp fred. En ny usikkerhet og en ny uro har inntruffet. Friheten kan trues igjen. Vi må være beredt og villig til å ofre dersom det skulle være nødvendig igjen. Forsvaret av landet. Forsvaret av våre barn, våre eldre, våre byer og vår grunnlov. For oss i HV: Forsvare Alta, sa Heitmann, før han ønsket alle en god 17. mai og la ned kransen til minne om de falne soldatene.

To trompetister fremførte trompetsignal. Etter kransenedleggelsene stemte mannskoret og musikkorpset i med Ja, vi elsker.

Og selv om regnet høljet ned, ble det en svært minneverdig stund.

Områdesjef Vegar Einvik Heitmann og ordfører Monica Nielsen ved minnebautaen over Alta Bataljons falne. Foto: Kita Eilertsen