I august fikk Rakel Sofie Ring, med adresse Hakkstabben, sjarken «Sofie» hjem – og så langt har ikke hun angret et sekund på at hun har investert og satser på livet som fisker.

– Til nå har det bare vært kos. Men du kan spørre meg igjen etter en kald, mørk og lang vinter, humrer hun.

Men hun har fortsatt troa på at vinterfisket blir en opplevelse det også.

– Har ikke blitt rik

Da Altaposten snakket med Ring i midten av oktober fortalte hun at til da var det i hovedsak krabbefisket som hadde stått på dagsorden for den unge fiskeren. Og selv om været ikke har vært så veldig bra siden hun fikk båten hjem, synes hun starten på fiskerlivet har gått veldig bra.

– Den første turen var perfekt, det var skikkelig gøy. Det var strålende vær, og det var krabber – ikke i den første teina, men så kom krabben og det ble skikkelig artig, forteller hun.

Hun forteller også at den første turen ut på sjøen med juksa ga mersmak.

– Vi fikk masse store sei, mener vi leverte nesten ett tonn med rund fisk, forteller Ring.

– Men rik har jeg ikke blitt. Det har vært veldig mye uventede utgifter nå i starten. Det er likevel en helt annen type frihet, sier hun.

Krabbene leverer «Sofie» til fiskebruket på Korsnes og hvitfisken blir levert på fiskebruket i Øksfjord.

Rakel Sofie Ring gjør klar krabbeteinene. Foto: Privat skjermbilde

Må sikre krabbekvoten

Fremover blir det iherdig jobbing med å fiske hvitfisk. Ring har akkurat montert på en garnhaler, så nå bærer det ut på kveitefisket. Det haster nemlig å få hvitfisken på land at hun kan få egen krabbekvote til neste år. Her er det et omsetningskrav på 200.000 kroner.

– Jeg må ha nærmere 200.000 for å få kvote på krabben til neste år, så det blir godt å få montert haler på. Det er først nå kan jeg starte på kveitefisket, sier Ring.

Om fiskerlivet forteller hun at en vanlig dag ombord på «Sofie» starter i 8-9-tiden, så fisker de til i sju-tiden på kvelden.

– Tiden går så fort ombord, sier Ring.

Hun mener er også at hun er tatt godt i mot blant kollegaer i bransjen.

– Det virker som alle synes det er fint med en jente i bransjen, de synes det er tøft og kanskje litt uventa, sier Ring.

Flere som satser

Bengt Gøran Pedersen, daglig leder på Øksfjord Fiskeindustri AS sier dette er en spenstig satsing. Denne uka hadde han også to unge gutter som hadde kjøpt seg sjark innom fiskebruket.

– De lurte på om de kunne levere fisken her. Jeg forklarte at vi ikke tok i mot fisk som har stått lenge garnet, og at man må være nøye med hvordan man behandler maten. Gjør de det kan de levere her, forklarer Pedersen.

De siste to ukene har de tatt i mot 256 tonn fisk i Øksfjord, og Pedersen medgir at etableringa i Øksfjord har gått over all forventning. Han anslår at de vil passere 6000 tonn før året er omme.

– Det er mange båter som har etablert seg her, og det er kjempebra.

– Kveitefisket må reguleres

Selv om været satte en stopper for de største leveransene i forrige uke, er inntrykket at det er mer kveite i år enn tidligere.

– Vi har kjøpt mye fisk de siste dagene. Det er ikke mindre fangster på båtene, sier han.

Han registrerer at det er flere som ser at det er mulig å livnære seg på dette fisket, men holder en knapp på at kveitefisket må reguleres.

– Vi skal drive et bærekraftig fiske etter kveite, og per idag vet vi ikke hvor mye som skal tas ut, mener Pedersen.

Han viser til høringsforslaget fra regjeringen, og er ikke enig i at turistfisket ikke skal reguleres, mens det yrkesfiskerne ifølge Pedersen skal reguleres bort.

Pedersen forklarer at det i høringsforslaget fremkommer at de som fisker med line skal kunne fiske med 500 krok per døgn, og det blir ifølge Pedersen for lite til å få et lønnsomt fiske. Turistfiskerne kan fortsatt fiske med 250 krok per døgn.

– Folk har fulle hengere med fiskefilet ut av landet, og de fleste blir ikke stoppet på grensen, hevder Pedersen.