Nå blir det opp til politikerne i Kautokeino å bestemme om det fortsatt skal være firedagers skoleuke for 1. til 4. klasse, eller om de skal ha femdagersuke.

– Dette fungerer veldig bra og vi håper politikerne vil la oss fortsette med dette, sier rektor for barneskolen i Kautokeino, Turid Vesterheim.

Kuttet tidligere

Saken kommer til politisk behandling i formannskapet 27. september og i kommunestyret 6. oktober.

Da Finnmark fylkeskommune sluttet å betale for ekstra skoleskyss midt på dagen for tre år siden, kom skoleledelsen i Kautokeino i et dilemma. Enhetsleder for skole i kommunen, Bodil Utsi Vars, forteller til avisa at småskolen begynte med firedagersuke som følge av dette kuttet i skoleskysstilskuddet.

– Vi kunne dermed avvikle skoleskyssen midt på dagen, sier Utsi Vars.

Rektor Turid Vesterheim sier foreldrene er innforstått med ordningen, og skolen får tilbakemelding om at de er fornøyde. Også lærerne har gitt uttrykk for at dette er bra.

– Så fra skolens side er dette bare positivt, sier rektor.

Best å styrke skolen

– Dette er gjort innenfor lovens ramme, som sier at det er opp til kommunen hvordan den såkalte årstimerammen benyttes innenfor de 38 skoleukene. Her kan man velge firedagersuke eller femdagersuke med færre timer, opplyser Bodil Utsi Vars.

– Vår anbefaling til politikerne er at vi fortsetter ordningen med firedagers skoleuke for småskolen, fordi vi ellers må bruke 1,3 millioner kroner på ekstra skoleskyss midt på dagen, sier Utsi Vars.

Hun legger til at man kan bruke de samme midlene til å styrke undervisningen, tilsvarende to og en halv lærerstilling.

Basert på forskning

Når politikerne får denne saken til behandling er det gjort høringer med organisasjonene forut for forslaget om å fortsette med firedagers skoleuke for de minste elevene.

– Alle involverte har sagt seg enige i at det er best med firedagers skoleuke, selv om dette gir flere timer hver enkelt dag. Det viser seg at flere timer på skolen gjør at elevene lærer bedre. Det vet vi av egen erfaring og vi støtter oss på forskning, blant annet fra USA, som sier det samme. Et poeng til er at fraværet er gått ned. Vi anbefaler derfor politikerne å la oss bruke ressursene i skolen og styrke opplæringen fremfor å bruke pengene på skoleskyss, sier Utsi Vars, enhetsleder for skole i Kautokeino.

GOD ORDNING: Barneskolerektor Turid Vesterheim håper politikerne lar skolen fortsette med firedagersuke for de minste elevene. Foto: Privat