Kanskje lønner det seg ikke alltid å anke dommer til høyere rettsinstans. For Alta kommune gikk det riktig vei.

Alta kommune slipper nemlig å betale erstatning for at de valgte Ulf Kivijervi AS til å bygge ut Finnmarkshallen. Lagmannsretten har avvist anken fra selskapet Backe Nordvest AS, tidligere Lønnheim Entreprenør.

Torbjørn Saggau Holm som er kommuneadvokat i Alta, konkluderer med at utbyggingsavdelingen i Alta kommune har gjort en formidabel jobb når de har manøvrert seg gjennom komplisert jus og kommunen har vunnet fram i Hålogaland lagmannsrett.

Unngikk en smell

– Jeg synes man skal rose utbyggingsavdelingen som håndterer disse store prosjektene. Dette er svært utfordrende og mye penger står på spill. Dette byggeprosjektet til drøyt 90 millioner kroner har blitt håndtert slik at motparten ikke vant frem og jeg vil anslå at dette har spart Alta kommune for 10 millioner kroner når kommunen er frifunnet for erstatningskravet som selskapet Backe Nordvest AS hadde krevd fordi de mente det var anbudsfeil knyttet til utbyggingen av Finnmarkshallen. Alta kommune fikk også tilkjent saksomkostningene for tingretten og lagmannsretten, sier kommuneadvokat Torbjørn Saggau Holm til avisa.

– Så nå venter dere på en eventuell anke og ny runde for Høyesterett?

– Jeg ser ingen grunn til at denne saken skulle ende i Høyresterett. Dommen er helt klar og etter flere runder i rettsvesenet mener jeg det er satt endelig punktum for denne saken, sier kommuneadvokaten.

Ikke kvalifisert?

Lagmannsretten konkluderer med at anken fra Backe Nordvest AS skal forkastes, og siden Alta kommune har vunnet saken har de krav på å få sine kostnader dekket, i dette tilfellet totalt 143.000 kroner hvorav advokatsalæret er på 110.000 kroner.

Alta kommune har altså vunnet saken som selskapet Backe Nordvest AS anla. Backe Nordvest mente de hadde krav på drøyt 9,3 millioner kroner som erstatning for såkalt positiv kontraktsinteresse.

Dette kravet hadde Backe Nordvest kommet fram til med bakgrunn i gjennomsnittlig fortjenestemargin for tilsvarende prosjekter.

En skillevegg til besvær

Striden det egentlig sto om i saken, foruten at Alta kommune forkastet tilbudet fra Backe Nordvest AS,  var hvorvidt det skulle leveres en lydskillevegg eller en nettskillevegg til den nye delen av Finnmarkshallen. På grunn av tribuneløsningen lot det seg ikke gjøre å levere lydskillevegg, skriver lagsmannsretten. Som heller ikke gir Backe Nordvest medhold i at det var feil knyttet til hvordan fjernvarme skulle legges inn i bygget og hvem som skulle bekoste røranlegget.

Det var også uenighet om hvor mye det skulle koste i tillegg til totalkontrakten å bygge en etasje ekstra for trapperom. Her mente Backe Nordvest det var feil av Alta kommune ikke å prise kostnadene for en ekstra etasje med trapperom, men heller ikke her var Lagmannsretten enig.

Lagmannsretten mener det var riktig av Alta kommune å avvise Backe Nordvest sitt tilbud, siden dette  tilbudet hadde betydelige avvik i forhold til konkurransegrunnlaget, heter det i dommen. Et dokument på 17. sider som grundig plukker fra hverandre påstandene til entreprenørselskapet som tapte anbudskonkurransen om Finnmarkshallen.