Det er været som får det meste av skylden for at årets sjølaksefiske er det dårligste på mange år. Knut Arild synes det er kjedelig å være fisker i disse dager.

– Det er ikke gøy når man ikke får noe, men den som har vært fisker i hele sitt liv er vant til litt av hvert, sier han.

Snakkis

Han forteller at det har vært mye strøm og det gjør at nota ikke fisker maksimalt.

– Kommer ikke laksen inn selv om det er dårlig vær?

– Jeg vet ikke hva det er, men noen år kommer den jo inn tidlig og noen år er den sen. Jeg har fisket laks i 20 år og dette er det dårligste året til nå.

– Har du ikke fått noe?

– Jeg har fått til å dekke panna, men det er bare så vidt. Det har vært både store og små fisk, forteller den erfarne fiskeren.

Han sier det dårlige fisket er en snakkis akkurat nå.

– Alle jeg har snakket med sier at det er dårlig. Så det er ikke bare her rundt Årøya.

Dårlig også i elva

Dårlig fiske i sjøen betyr også dårlig fiske i elva. Så langt har det vært lite fangst i Altaelva.

– Det er nok mange som har brent mye krutt litt tidlig, sier daglig leder i Alta fiskeri interessentskap Tor Erland Nilsen.

Han forteller at mange har hatt store forhåpninger fordi vannstanden har vært lav.

– Onsdag var veteran Håvard Thomassen innom her hos oss og han sa at han aldri har fått laks før 12. juni. Og han har fisket i mange år.

– Blir du likevel litt bekymret for lite fangst?

– Jeg er ikke bekymret enda, men det er klart at man blir påvirket av alle meningene og bekymringene. Vi prøver å ha is i magen en uke til. Jeg har trua på at temperaturendringen i helga vil gjøre at ting skjer, sier Nilsen.

Venter på værskifte

Også sjølaksefiskerne legger sin lit til at været vil bedre seg iløpet av den neste uken.

– Det kan være at laksen bare er sen og at når været kommer seg så løsner det. Det bruker å bli bedre rundt sankthans, så jeg satser på. Jeg har fortsatt trua på 2018-sesongen, sier Knut Arild.