Tradisjonen tro blir det under Brannvernuka avholdt åpen dag ved Alta brannvesen på lørdag. Her kan de oppmøte se hvordan brannfolkene har det på jobb, lære mer om brann og brannvern, delta i konkurranser og ta brannbilene i nærmere øyesyn.

– Det er jo artig for barna som får treffe brannvesenet, se hvordan de har det på jobben og hvem som kommer og hjelper de dersom ulykka skulle være ute, sier branningeniør Marit E. Wisløff ved Alta brannvesen til Altaposten.

– Gleder oss

Mellom ti og to på lørdagen håper Wisløff at så mange som mulig kommer innom stasjonen.

– Vi i brannvesenet gleder oss til å treffe folk under hyggelige omstendigheter, for ofte når vi er ute på oppdrag, er det ikke så hyggelig. Da er gjerne folk i fare, eller trenger hjelp på andre måter, sier hun.

Åpen dag på brannstasjonen er i slutten av den årlige brannvernuka, som er en landsomfattende informasjonskampanje i uke 38 som arrangeres av Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og If Skadeforsikring, sammen med brannvesen og el-tilsyn over hele landet.

I år blir det satt stort søkelys på ladevett og generell brannsikkerhet i hjemmet, på skolen og hvor ellers man måtte oppholde seg. Vi lever i en verden av mange ulike elektroniske dingser som kan skape stygge branner hvis uhellet er ute.

– Det er viktig at alle røykvarslere fungerer i hjemmet, fastslår Marit E. Wisløff som er branningeniør. Hun håper at barna er med på testene. Foto: Dennis Bjerring

Lurt å øve hjemme

Skoler og barnehager har krav på å gjennomføre jevnlige brannøvelser. I hjemmet har vi ikke det samme kravet, til tross for at de fleste farlige branner oppstår nettopp hjemme og eller på jobb. Nettopp derfor er det viktig å vite hva man skal gjøre ved branntilløp eller brann i hjemmet.

Årlige øvelser der man bor – gjerne også oftere – vil bidra til at alle i husholdningen i større grad vet hva man skal gjøre om ulykken først er ute.

– Vi oppfordrer alle til å bruke Brannvernuka til å prate om, og øve på, hva man skal gjøre om det begynner å brenne i boligen. Det behøver ikke være mer komplisert enn at dere avtaler en møteplass og hvem som skal gjøre hva. All erfaring viser at de som har øvd og er forberedt på dramatiske hendelser også håndterer de best, sier Marit til Altaposten

Brannmaskoten Bjørnis

Barnas egen favoritt er også på jobb denne dagen og vil sørge for at ungene som vil kan komme og treffe sin store helt.

Bjørnis gleder seg voldsomt til dagen, og håper at mange smårollinger kommer og hilser på han, heter det i invitasjonen fra brannvesentet De minste trenger også å lære om brannsikkerhet, men på deres måte, og da kan Bjørnis være til god hjelp. Barna kan også få lov til å delta i konkurranser, og kanskje også få prøvesitte i en brannbil, og slå på sirenene!

Før folk kommer på stasjonen på lørdag, håper brannvesenet at alle tar en test av sine røykvarslere hjemme.

– Det er viktig at alle røykvarslere fungerer i hjemmet, de er husets brannmenn og er livreddende dersom uhellet skulle være ute, så ta barna med å test dem, avslutter Wisløff.

Brannforebyggende og Bjørnis-koordinator Stein Yngve Sommer, Bjørnis og Leder forebyggende i Alta brann og redning, Roger Thorsen i 2022. Foto: Dennis Bjerring