De nye reglene for bålbrenning feirer ett år. Det betyr at i perioden 15. april til 15. september er det ikke tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av, skog og all annen utmark i Norge.
Men ingen regel er uten unntak.
For selv om våren er full anmars lengre sør i landet, er det godt med snø i våre trakter.
- Forbudet omfatter skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder. Men naturen er ulik, og våren kommer på ulike tider i Norge. Nytt fra i fjor var også at den nye forskriften åpner for at man kan bruke hodet og likevel kan tenne bål – om det ikke åpenbart kan medføre brannfare, som etter mye nedbør, og på snø, forteller Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv i en pressemelding.
Ta vare på naturen
Hvis det ikke medfører fare, og man likevel tenner opp bål, så anbefaler Norsk Friluftsliv å gjøre det på en sporløs måte.
- Skal du tenne bål, er det bedre at du bruker en bålplass som allerede eksisterer, i stedet for å lage en ny. Bygger du opp et nytt bål med steiner, så legg steinene på plass igjen etter at du er ferdig med bålet, og husk å slukke godt, oppfordrer Heimdal.
Tips til trygg bålbrenning:
• Ta hensyn til skogbrannfare og vindforhold.
• Det er alltid den som brenner bål som har ansvaret for brannsikkerheten.
• Det bør være en voksen, edru person som er ansvarlig for bålet.
• Bålet må være i god avstand fra bebyggelse og vegetasjon.
• Det er ikke lov å brenne bål på svaberg.
• Bålet må ikke være større enn at du har kontroll på det og kan slokke ved behov.
• Ha egnede slokkemidler lett tilgjengelig.
• Det er forbudt å brenne plast, bygningsmaterialer og annen søppel.
• Når du forlater bålplassen skal bålet være helt slokket.
Tipsene er hentet fra DSB (Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap)