Det er et av spørsmålene som Vest-Finnmark Regionråd ønsker å lære mer om. Hvordan kan verdiskapingen økes og sikre forsvarlig gjennomføring av havfisketurismen i Vest-Finnmark.

Dette og flere spørsmål er stilt i en egen spørreundersøkelse til befolkningen som bor langs kysten. Den er tenkt å bidra til at kommuner, næringa selv og andre får kunnskap om hvordan havfisketurismen kan skape flere arbeidsplasser i Vest-Finnmark.

Videre ønsker regionrådet svar på hvordan reiselivsprodukter knytte til fisketurisme kan bli bedre utviklet slik at kjøperne av tjenester får en bedre opplevelse og blir trygg for alle involverte i næringa.

En kartlegging

Regionrådet har nå sendt ut spørreundersøkelsen til kommunene som igjen har publisert link til undersøkelsen på sine respektive hjemmesider. Rådet ønsker i første omgang er kartlegging og systematisert status for å kunne ha oversikt over de mange aktørene som driver med fisketurisme.

Et sentralt spørsmål er hvordan samspillet mellom vertskommune og fisketuristbedriftene fungerer.

I spørreundersøkelsen skriver seniorrådgiver hos Bedriftskompetanse AS, Bjørg Alvestad at undersøkelsen er en forstudie som skal:

«Bidra til at kommuner, næringen, og andre får kunnskap om hvordan fisketurismen i regionen kan skape flere arbeidsplasser, og hvordan produktene kan utvikles slik at de gir en bedre opplevelse, og er trygg for alle involverte».

– Vi starter med å kartlegge og systematisere dagens status og slik skape et felles bilde av dagens situasjon. Kom gjerne med kommentarer og innspill som vi ikke har tatt med i spørsmålsutformingen, skriver Alvestad.

Viktig eller kriminelt?

Spørsmålene i undersøkelsen handler om hvorvidt man mener havfisketurisme er viktig for egen kommune med tanke på arbeidsplasser, næringsutvikling, befolkningsvekst, omdømme eller framtidsmuligheter. Spørsmålene er klassisk for spørreundersøkelser der man vil vite om svarpersonen synes det er uviktig, litt viktig, viktig, svært viktig eller vet ikke.

Så vil regionrådet ha besvarerne til å ta stilling til en del utsagn omkring hvorvidt kommunen bør legge til rette for flere aktører, om man mener useriøse aktører ødelegger for seriøse, om havfisketurismen har ufortjent dårlig rykte, om næringa er viktig for sysselsetting og bolyst og om næringa ødelegger for kystflåten.  Skaper havfisketurismen aktivitet, er næringa ute av kontroll eller bør anleggene for havfisketurisme få egne kvoter, spør regionrådet.

Er du uenig, litt enig, enig eller vet du ikke om aktørene i havfisketurismen tar samfunnsansvar, er et ytterligere spørsmål. Til slutt spør Bedriftskompetanse om man kjenner til eller mistenker at utenlandske aktører driver ulovligheter knyttet til turistfisket. Bakgrunnen for spørsmålet er påstander som ofte fremsettes om at det foregår et utstrakt ulovlig turistfiske av utenlandske aktører eller via private utleiere.