Ap-leder Steinar Karlstrøm registrerer at Hammerfest har fått låne gullkortet hos regjeringen for å bygge flyplass. Nå forventer han at kortet sendes videre til Alta og Kirkenes.

Gladsak

Han og gruppeleder Monica Nielsen er klar og tydelig på at de gleder seg med Hammerfest over løftet om finansiering  av ny flyplass i Hammerfest over Avinor-budsjettet.

– Det er en gladsak for Hammerfest, Finnmark og selvfølgelig også Alta. Vi har hele veien sagt at vi ønsker å utvikle samferdselen for å utvikle hele regionen. Derfor har Alta jobbet med hurtigbåtløsninger, gode flytilbud og også ny Rv94 for at hele regionen skal kunne ta del i utviklingen i Hammerfest, klargjør Nielsen og Karlstrøm.

Har fått gullkortet

Samtidig sier de to Ap-politikerne at de er overrasket over at regjeringen har gitt gullkortet til Avinor for å prioritere Hammerfest. Garantien for finansieringen er på plass allerede før Hammerfest har funnet ut hvor flyplassen skal ligge, og før endelig utforming og størrelse er bestemt.

– Noe slikt har vel aldri tidligere skjedd, og det er bare å gratulere ordfører Alf E. Jakobsen og resten av politikerne i Hammerfest med en glimrende jobb. Nå forventer vi at regjeringen følger opp, og sørger for nødvendig forlengelse av rullebanene i Alta og Kirkenes. Stamflyplassene i Finnmark ligger tross alt i Alta og Kirkenes, og Ap både sentralt og regionalt har vært klar på at trafikken skal bygges rundt lufthavnene i de største byene i vest og øst.

– Tror dere finansieringen vil være klar før valget i høst?

– Det er naturlig at det kommer en finansieringsavklaring raskt. I Alta har vi fyllmassene tilgjengelig nå. Vi har ingen tid å miste verken for å få ned kostnadene på utbyggingen og for å sikre flytilbudet til Finnmark.

Bruker stortingsrepresentantene

Samtidig peker Karlstrøm og Nielsen på at ekspressruta mellom Hammerfest og Alta må brukes aktivt som innmating til Alta lufthavn. De understreker viktigheten av å se hele regionen i sammenheng, og er skuffet over signalene fra Hammerfest og partifelle Alf E. Jakobsen om å blokkere for innmatingen.

– Alta Ap har og vil fortsatt ha tett kontakt med våre stortingsrepresentanter. Det er vel unødvendig å si at blir veldig viktig å ha resultater å kunne vise til i valgkampen, fastslår de to Ap-toppene i Alta.