Var Erik Karlstrøm illojal, og handlet han i strid med styrets instrukser før han ble avskjediget? Det er spørsmålet retten i løpet av fire dager skal avgjøre.

I Alta tingrett mandag la Karlstrøm fram et krav på drøyt 5,9 millioner kroner. North Energy mener på sin side at selskapet har krav på å få tilbakebetalt drøyt 2,6 millioner kroner.

Ulike oppfatninger

Karlstrøms prosessfullmektig Hermann Skard var den som åpnet da tingrettens behandling startet. Han slo fast at Karlstrøm ikke har begått noe grovt pliktbrudd og heller ikke har utvist vesentlig illojalitet, slik North Energy har påstått.

Leste opp brev

Hermann Skard brukte tildels god tid på å lese brevet som North Energys styre hadde sendt Erik Karlstrøm, da styret hadde besluttet å avskjedige ham.

I tillegg tok Skard for seg det faktum at selskapet etter en rekke vedtektsendringer ikke lenger har samme hovedformål, som da Karlstrøm ble ansatt.

Styreleder Anders Onarheim (t.h) i North Energy og adovkat Rasmus Asbjørnsen. Foto: Magne Kveseth

Skard sa i retten at sittende styreleder, Anders Onarheim, i et styremøte i North hadde stilt ultimatum til daværnede styreleder Johan Petter Barlindhaug om at enten Barlindhaug måtte trekke seg seg, eller at Karlstrøm måtte gå fra selskapet.

Etter dette ble Karlstrøm sykmeldt og Barlindhaug trakk seg som styreleder.

I samme styremøte skal Onarheim ifølge Karlstrøms prosessfullmektige ha beskyldt Karlstrøm for å ha for tette bånd til enkelte aksjonærer, samt at han var for opptatt av å sikre sine egne økonomiske interesser.

Fikk gode karakterer

Skard refererte så til en arbeidsmiljøundersøkelse som ga Erik Karlstrøm svært høy score både hos de alminnelige ansatte og dem i ledergruppa.

Han slo fast at det allerede da Onarheim kom inn i styret ble lagt en plan for å kvitte seg med Karlstrøm, som selv hadde gitt uttrykk for at han ikke presterte på topp i denne perioden.

Karlstrøms prosessfullmektig karakteriserte avskjedigelsesbrevet som vagt og fullt av det han karakteriserte som «fullstendig udokumenterte påståtte handlinger».

Skard gikk så langt som å hevde at Onarheims handlemåter i styret var et resultat av de mange store aksjonærene han hadde i ryggen.

Lukket døra

North Energy krevde lukkede dører i den delen av saken som omhandler styreprotokoller knyttet til behandlingen av bestemte lisenser som selskapet i sin tid hadde, lisenser de ikke lengre har. Karlstrøms advokat mente det ikke var behov for lukkede dører.

– På vegne av min klient vil jeg motsette meg lukkende dører, sa Herman Skar, som slo fast at han ville bruke de omtalte styreprotokollene i sitt innledningsforedrag.

Retten måtte derfor ta stilling til om dørene skulle lukkes eller ikke. Etter klokken 12 i formiddag ble dørene lukket i forbindelse med denne delen av forhandlingene.

Både Altaposten og Dagens Næringsliv anket beslutningen på stedet.