Etter å ha undersøkt innblanding av oppdrettsfisk i 140 vassdrag i fjor, konkluderer forskerne med at det er lav til moderat innblanding av rømt oppdrettslaks i 85 elver og høyt innslag i 30 elver.

– Grensen mellom høy og lav til moderat innblanding er satt til 10 prosent. De resterende 25 elvene kunne ikke vurderes i forhold til grensen på 10 prosent  og ble plassert i en mellomkategori, opplyser Havforskningsinstituttet.

Vestlandet hadde flest vassdrag med store mengder av rømt laks.

Årsprosenten i Altaelva er på 6,5 prosent, viser tallene fra instituttet. Under høstfisket er imidlertid tallet oppe i 12,1.

Det vakte blant annet stor bekymring at det under uttaksfisket i Bolvero og Toppen 3. oktober ble tatt hele 57 oppdrettlaks, mot 14 villaks. Det prosentvise innslaget under såkalt sportsfiske er på 2,6 prosent.

Undersøkelsen er gjennomført av den nasjonale gruppen for overvåking av rømt oppdrettslaks. Gruppen ble opprettet i 2014 og er satt sammen av forskere fra Havforskningsinstituttet, NINA, Rådgivende Biologer AS, Uni Research Miljø og Veterinærinstituttet.