Fiskeridirektoratet har mottatt tips om at det er fanget rømt oppdrettslaks i Bergsfjorden i Loppa kommune de siste ukene, og ønsker å bli kontaktet hvis det er flere som har fanget oppdrettsfisk i området.

Meldingene fra publikum dreier seg om laks i størrelsen 2-5 kg, skriver de i en pressemelding.

Det er så langt ingen oppdrettere som har meldt om rømming av laks i området.

– Vi er i kontakt med aktuelle oppdrettsselskap og har blant annet bedt dem om å kontrollere nøtene i anleggene.

For å få et bedre bilde av omfanget og spredningen, ønsker de flere tips fra publikum.

Har sjekket sine anlegg

Grieg Seafood Finnmark AS har sjekket sine anlegg i Øksfjorden etter at de i går ble gjort oppmerksom på at direktoratet har mottatt tips om rømt fisk.

– Vi har etterlyst dokumentasjon for at det er fanget rømt oppdrettslaks og vi har undersøkt våre anlegg med miniubåt uten å finne noen uregelmessigheter. Vi har også satt ut fangstgarn rundt anleggene, men dem er det bare tang og tare i, sier samfunnskontakt i Grieg Seafood Finnmark AS, Roger Pedersen. Han sier prosedyrene for dem som oppdrettsselskap er veldig klare når det kommer melding om rømt fisk.

– Vi har som sagt etterlyst dokumentasjon for at det er fanget rømt fisk, men så langt har vi ikke fått noen tilbakemelding om dette fra direktoratet, sier han.

Ikke funnet noe

Cermaq følger sine beredskapsplaner når direktoratet varsler om mulig rømt fisk. Det fastslår kommunikasjonsrådgiver Astrid Vik Aam i oppdrettsselskapet Cermaq til Altaposten.

– Vi har satt i gang tiltak og tar dette på største alvor. Vi har ikke selv noen mistanker om rømming, men har satt ut gjenfangstgarn på våre anlegg og har rekvirert dykkere til anleggene. De har så langt ikke funnet noen skader på nøter eller anlegg, og vi hadde også inspeksjon på nøtene for to uker siden uten at det er noe som tyder på at det kan ha rømt fisk, sier kommunikasjonsrådgiveren.  Hun understreker at Cermaq reagerer straks de får slike varsler og setter i gang tiltak i henhold til beredskapsplanene i selskapet.