Et todagers hektisk besøk til ellers så sommersløve Kautokeino er over for de åtte gjestene fra Guangdong-provinsen i Kina. Med seg i kofferten hjem har kinserne en intensjonsavtale om samarbeid, blant annet innen kultursektoren. Før en avtale om vennskapsbysamarbeid er et faktum, gjenstår samisk gjenvisitt til den kinesiske provinsen.

Besøkte «alle»

– I Kautokeino har delegasjonen fått et innblikk i alle de viktige institusjonene vi har. Først var vi på bygdetunet, deretter det internasjonale reindriftsinstituttet, før vi besøkte samisk høgskole og sametingets avdeling i Kautokeino. Vi var hos Finnmark Rein, der det ble vist en film og fortalt om virksomheten. Før Beaivvas ble besøkt, fikk gjestene ta en tur innom Juhls, sier stabssjef hos rådmannen, Karin Hætta.

Varaordfører Anders S. Buljo, som ledet den samiske delegasjonen, forteller ellers at hotellet presenterte sine produkter for gjestene, før Ol Johan Gaup snakket om Samisk musikkfestival og Nils Johan Gaup presenterte joikeforeningen og lot gjestene få lære litt om joik og tradisjonsmusikk.

– Så hadde vi også etter lunsj et totimers møte i den kommunale organsiasjonen hvor vi orienterte om Kautokeino og hvor gjestene fortalte om Gunagdong-provinsen hovedstad Guangzhou, hvor de kommer fra. Byen som har 16 millioner innbygger, mens hele provinsen har drøyt 104 millioner mennesker

Hjemmekoselig

På veien fra flyplassen i Alta, hvor delegasjonen ble møtt av varaordfører Anders S. Buljo på søndag ettermiddag, ikledd kofta, ble det stopp hos Maj-Lis Klingan på Suolovuopmi fjellstue.

Reiseleder for gruppa fra Kina var Oliver Soon, leder for norsk-kinesisk vennskapsforening.

– På fjellstua fikk vi servert røye og reinkjøtt og det var akkurat som om vi var hjemme hos noen til middag. Det var virkelig flott, velsmakende og godt tilberedt, sier Soon. Som kan fortelle at de kinesiske gjestene satte umåtelig stor pris på at Anders S. Buljo møtte dem på flyplassen på en søndag, kledd i kofte.

– Det var masse andre turister med flyet som ville ta bilde av ham foran den ene nordlysplakaten, sier Soon.