Torsdag rundt klokka 14.25 dukket plutselig en ildkule opp på himmelhvelvingen, med retning fra nord mot sør.

Magnus Johnsen sto ved utkjørselen ut fra Huset, vis a vis Alta videregående skole, da han ble obs på hva som skjedde på himmelen.

– Jeg sto parkert utenfor videregående, og satt egentlig bare i min egen verden da jeg så en grønn strek komme over himmelen. Jeg hentet fram telefonen og begynte å filme, sier Johnsen.

– Hva tenkte du da du så dette?

– Jeg tenkte egentlig bare «hva i alle dager er dette?» Og deretter at jeg måtte få filmet dette. Den kom så lavt og i en vanvittig fart også. Så da måtte jeg bare filme det.

Det er kommet inn rapporter fra flere hold rundt hendelsen. Flere tok til sosiale medier med spørsmål og for å dele sine opplevelser og vitneobservasjoner.

Også Hans Idar Haldorsen fanget ildkula på film. Han var i Peska da dashcam’en i bilen tilfeldigvis fikk lysfenomenet på film.

Trolig en meteor

Kjell Bøen, leder for vitenskaps- og teknologiavdelingen ved Andøya space center kjenner ikke til aktivitet som kan kaste lys over hva som skapte ildkulen over Alta torsdag.

– Vi har ingen aktivitet som tilsier noe slikt. Ingen rakettoppskyting eller noe annet herfra.

Han mener det kan dreie seg om en meteor.

– Det kan være en meteor, men kan og være ulike ting som kommer inn i atmosfæren og brytes opp, sier han, og sikter til eksempelvis satellitter som farer gjennom atmosfæren.

Minimum 11 km/s

Steinar Midtskogen, kameraansvarlig ved Norsk meteornettverk holder en knapp på at det dreier seg om en meteor eller menneskeskapt romskrot, etter å ha sett videoen av ildkula.

– Meteorer har en minimumshastighet på 11 kilometer i sekundet. Romskrot har en noe lavere hastighet.

– Kan det dreie seg om noe militært?

– Det tør jeg ikke si. Magefølelsen er at det dreier seg om en meteor eller romskrot.

– Ildkula ligger veldig lenge på himmelen?

– En meteor kan vare i opp til ett minutt, men det krever helt spesielle forutsetninger, og kommer an på både fart, høyde og andre ting, forklarer Midtskogen.

Norsk meteornettverk har kameraer som vanligvis plukker opp dersom meteorer entrer atmosfæren over Norge. Torsdag ettermiddag har ikke ildkula over Alta blitt plukket opp.

– Dersom denne er fanget på kamera kan vi lære mye om hvorvidt det er en meteor eller om det dreier seg om romskrot.

Forsvaret: – Ikke militært

Forruten opplysningene som går frem av denne artikkelen, samt videoen opplyser pressetalsmann Preben Aursand ved Forsvarets Operative Hovedkvarter (FOH) at det ikke dreier seg om noen form for militær aktivitet.

– Vi er ikke kjent med fenomenet. Det er i hvert fall ikke snakk om militær aktivitet, skriver han i en e-post.

Ikke fanget opp på kameraer

Rundt halv 5 har Midtskogen ved Norsk meteornettverk sjekket kameraene som dekker Troms, og store deler av Finnmark. Han har ikke funnet ildkula.

– Men der har det vært en del skyer, og den kan ha gått så langt unna slik at fjell skygger.

– Den må ha kommet inn i en så spiss vinkel at det kan tenkes at den har gått ut i verdensrommet igjen. Vi har fått flere øyevitnebeskrivelser fra både Alta og Lakselv.

Midtskogen opplyser at han vil undersøke saken videre senere torsdag kveld.