Tirsdag var det planlagt å åpne for at alle som måtte ønske det kunne gå inn på Altapostens nettutgave altaposten.no for å få alt vi har å by på uten å betale ei krone for det. Men utålmodig som vi er, endte vi med å åpne opp på mandagskvelden i stedet. Dermed kan alle som måtte ønske det lese avisa gratis på nett i et par-tre dager framover.

Dette gjelder et knippe andre Polaris-aviser, deriblant vår søsteravis i Nord-Troms, Framtid i Nord.

Bakgrunnen er et systembytte som påvirker betalingstjenestene på nett. Ser du en pluss på nettsiden vår i denne perioden, skal du altså bare klikke deg videre her.

– For å sikre at ikke noen kunder får problemer med pålogging, betaling eller andre tjenester knyttet til «Min side» åpner vi heller opp for alle mens systemet byttes og testing pågår, sier ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund.

Arbeidet som skal gjøres er omfattende, derfor er det også satt opp godt med tid til systembyttet. «Ferske» saker vil publiseres som åpne fra tirsdag morgen, og utover kvelden vil alle øvrige saker (inkludert arkiv) åpnes opp midlertidig.

Tidligst torsdag morgen vil betalingsløsningen og innloggingen være tilbake.

– I denne perioden kan alle bruke våre produkter gratis. Daglig publiserer vi et sted mellom 25 og 40 artikler, der de fleste «plusses». Vi vil ha normal produksjon gjennom den åpne perioden, og kommer til å ha et helt normalt «trøkk». De som måtte teste oss ut får sånn sett et godt bilde på hva vi har å tilby betalende kunder, sier Lund.

Full tilgang

Foruten å være nyhetsledende i regionen, favner avisa bredt. Sport og kultur inkludert idrettslige og kulturelle «breddeprestasjoner» fra barn og unge prioriteres av redaksjonen, en strategi flere konkurrenter har forlatt i jakten på klikk.

Redaktør Lund frister videre med full tilgang til eavisa, oversikt over bursdager og nyfødte, og søkbar oversikt over dødsfall.

– Dette er tilbud som normalt kun er tilgjengelig for våre abonnenter, mens åpne saker – debattinnlegg, ledere, «politihendelser» og enkelte andre artikler – gjøres tilgjengelig for alle. Vi ønsker at det skal være mulig å delta i den offentlige debatten uten å være abonnent på Altaposten, mens mesteparten av journalistikken vår er forbeholdt betalende kunder. Skal du følge med på hva som skjer i regionen, forstå hvorfor det skjer og hva som blir konsekvensene av det som skjer, så kan det være lurt å vurdere et abonnement, mener han.

– Alle papirabonnenter har for ordens skyld mulighet for å bruke sitt papirabonnement for å få tilgang til alt. Abonnerer du på papiravisa er du komplett-kunde, og dermed har du også tilgang til absolutt alt på altaposten.no. Dette fordrer at du oppretter en bruker hos oss og logger deg inn. Får du ikke til dette, kan du kontakte kundesenteret hos oss så hjelper vi med dette, sier Lund.

Minner om appen

En gang i løpet av torsdag vil som nevnt gratistilgangen opphøre. Brukermarkedsansvarlig Ann-Siri Vesterslett hos mediehuset håper at prøvetilgangen gir mersmak.

– Antall brukere har gått opp siden vi introduserte plussproduktet på nett. Det har å gjøre med god journalistikk og gode opplevelser. Nå som vi åpner opp «butikken vår», håper vi så mange som mulig leser journalistikken, finner fram til gamle saker i arkivet og prøver ut tilbudet vårt. Vi håper dette blir godt mottatt, og at resultatet blir at enda flere tar oss i bruk.

– Og i den anledning minner vi om nyhetsappen vår, der du får rask og god tilgang til alt stoffet vårt. Her kan du og abonnere på pushvarsler, slik at du får nyhetene først av alle. Direktesendinga til Radio Alta er og lett tilgjengelig i appen. Denne er mulig for alle å hente ned via App Store eller Google Play, både abonnenter og ikke-abonnenter, sier Vesterslett.

Hun legger til at det er appen «Altaposten» som brukes til full tilgang, mens appen «Altaposten eAvis» er for raskest mulig tilgang til eAvis-produktet.