Selv om ingen andre enn administrasjonen i Finnmark fylkeskommune har sett behov for å gjøre utbyggingen av Finnmarkshallen til en ESA-sak, ruller den videre. Fylkeskommunen har i løpet av januar og februar måned brukt 85.000 kroner på ekstern advokathjelp i en selvpålagt undersøkelse av om investeringstilskudd og leieavtale kan bryte EØS-vilkårene om konkurransevridning og offentlig statsstøtte. Fortsatt løper tusenlappene inn i taksameteren til det som fortoner seg  som rådyre  advokater.

– Jeg har hatt langt andre ting å tenke på de siste dagene enn Finnmarkshallen. Det er for meg ukjente beløp til eksterne advokater som du presenterer, og jeg vil ikke ha noen formening om pengebruken på advokatene kan forsvares. Det jeg kan si er at vi må ta en intern evaluering av hele saken for eventuelt se om vi har gjort feil,  og hva vi kan lære av det i framtiden, sier fylkesordfører Runar Sjåstad.

– Er ikke dette å regelrett kaste penger rett ut av vinduet så lenge det kun er fylkeskommunen, og mulig advokatene, som ser noen som helst fare for at dette skal bli en sak for ESA?

– Det vil jeg ikke mene noe om nå. Den politiske ledelsens fokus har vært å få utbyggingen av Finnmarkshallen på skinner, og med det følge opp fylkestingets vedtak. Som jeg har sagt tidligere, fylkeskommunen har alt å tjene på spleiselaget og at utbyggingen blir realisert slik at Alta vgs får gode lokaliteter for kroppsøving og idrettsfag.

Måtte be om innsyn

Altaposten avslørte tidligere i vinter at fylkeskommunen terminerte en allerede underskrevet leieavtale med begrunnelse i et svar fra ESA, overvåkningsorganet som skal påse at det ikke skjer konkurransevridning gjennom offentlig støtte. ESA har flere ganger bekreftet at de aldri har vurdert Finnmarkshallen opp mot regelverket, og at de heller ikke har opprettet sak verken på leieavtale eller utbyggingsavtale. Samtidig er det kjent at fylkeskommunen på eget initiativ har forsøkt å problematisere leieavtale og utbyggingsavtale opp mot EØS-regelverket. Nå kommer regninga.

Altaposten ba for en tid tilbake om å få tallene på bordet for hva bruken av ekstern advokathjelp i saken beløper seg til. Fylkeskommunen ville ikke gi ut tallene direkte, men valgte å behandle det som en innsynsbegjæring. Vår forespørsel ble rettet 13. mars. Onsdag kom svaret fra advokatmullmektig Ada Molne Kjøllesdal, i Finnmark fylkeskommune.

«Beklager forsinkelsen. Vedlagt følger fakturaer av januar og februar 2015. De er sladdet med unntak for totalsummen for de påløpte advokatkostnader idet timepriser for advokater er å anse som en forretningshemmelighet for vedkommende advokatfirma, og således unntatt offentlighet...», skriver Molne Kjøllesdal.

Fakturaene viser at ALT advokatfirma har fakturert fylkeskommunen 67.143 kroner i januar  og 17.943 kroner i februar. Foreløpig har ikke fylkeskommunen mottatt faktura for ALT-advokatenes jobb i mars, men de to innkomne fakturaene er på over 85.000 kroner. Høyst sannsynlig har advokathonoraret passert 100.000 kroner per dags dato.

– Helt unødvendig

Kommuneadvokat Torbjørn Saggau Holm har fulgt saken på vegne av Alta kommune fra fylkeskommunen startet løpet med å løfte fram problemstillingen om mulig brudd på EØS-reglementet. Han er klinkende klar på at fylkeskommunen har rotet dette til, og at det aldri har vært reell fare for at ESA skulle vurdere, og slett ikke komme til at Finnmarkshallen mottar ulovlig statsstøtte.

– Det er ikke ESA eller EØS-avtalen som er problemet. Derimot er det fylkeskommunen sin forståelse av regelverket, fylkeskommunen sin saksbehandling og fylkeskommunen sin iver etter å fremme saken for ESA som er problemet og årsak til at utbyggingen nå har strandet, hevdet Saggau Holm da Altaposten for en tid tilbake ba han gjøre en vurdering av saken.

Han viste til at det er fylkeskommunen på eget initiativ som har valgt å komplisere saken i forhold til EU/EØS-regelverket.

– Etter vår oppfatning er leien og driftstilskuddet innenfor regelverket, men til tross for dette, har fylkeskommunen stanset hele prosjektet og fremmet saken for ESA. Men i svaret fra ESA blir saken avvist, slo Saggau Holm fast.

Skaper uro

Daglig leder i Finnmarkshallen, Tommy Hæggernæs, sier til Altaposten at situasjonen  rundt den terminerte leiekontrakten ikke er endret. Fortsatt har ikke fylkeskommunen kommet med noen ny avtale etter at den siste ble trukket tilbake i slutten av februar.

– Det skaper unødvendig uro i prosessen med å få realisert utbyggingen. Vi forstår ikke hvorfor leieavtalen ble trukket tilbake, men forholder oss til lovnaden om at vi skal holdes løpende orientert og at utbyggingen skal gjennomføres ut fra de planer som er lagt, sier Hæggernæs.