Berit Utsi fra Maze synes det er forferdelig at adminsitrative tjenester bygges opp, mens kirka i Maze må klare seg uten kirketjener.

Uverdig

– Jeg mener bestemt at kirka i Maze fortjener å få tilsatt en kirketjener. Slik det er nå klippes ikke gresset og det blir ikke torvlagt på de nye gravene. Kirka har ikke hatt kirketjener siden i februar, gresset er langt og søppel flyter i området, sier Utsi, som synes kommunen eventuelt menighetsrådet må gjøre noe med saken, sier Utsi.

Hun legger til at det heller ikke ser helt bra ut inne i kirka.

– I Maze er det gressplen, mens det er naturkirkegård i Kautokeino, så der er det helt annerledes. Selv om presten ikke er så ofte i Maze, så burde dette vært ordnet opp i, for hos oss har det vært så velstelt i alle år, men ikke nå lenger, sier Berit Utsi.

Fungerende rådmann Sindre Murud gjør oppmerksom på at kirketjener ikke ansettes av kommunen.

– Dette er ikke en del av driften som kommunen har ansvaret med, prøv heller menighetsrådet, sier Murud i en kommentar.

Altaposten forsøkte å få vite fra menighetskontoret i Kautokeino hvem som har ansvaret, men der har vi ikke fått svar.

Sluttet å gå dit

Anders A. Gaup har stelt kirkegården i Maze både som kirketjener i 20 år og som frivillig i feriene. Han sier han ikke går på kirkegården lenger, rett og slett fordi han synes det er så ustelt der.

– Man kan ikke forvente at folk flest skal ta seg av vedlikeholdet på kirkegården. Kirkegården i Maze krever et annet vedlikehold enn den i Kautokeino, for man skal planere ferdigsunkne graver, man må torvlegge disse gravene og så må plenen klippes. Detter er mer arbeid enn hva den enkelte pårørende skal måtte gjøre, sier den pensjonerte kirketjeneren.

Han tror kanskje kirkevergen har et ansvar, men sier han ikke vet hvordan dette er organisert nå.