Allerede i neste uke pakker hun koffertene og setter kursen for Fairbanks i Alaska, der hun skal svømme og studere ved et college i byen. Alaska er kanskje ikke den mest attraktive delstaten i USA. Men Norbye har sikret seg et stipend som gir henne muligheten til å trene for fullt ved siden av studiene, og det tilbudet var for godt å takke nei til.

– Jeg gleder meg kjempemasse. Klimaet i Alaska er nok ikke så ulikt det jeg er vant til, men det blir garantert en spesiell og annerledes opplevelse. Muligheter som dette dukker kanskje bare opp én gang i livet. Jeg følte at dette var noe jeg bare måtte si ja til, sier Kaia Norbye til A-sporten.

Vil studere psykologi

Det er en bekjent av Norbye som har hjulpet henne med å få dette i stand.

– Jeg har ei venninne som bor i Fairbanks. Hun har svømt og studert der i ett år, og ga treneren tips om at jeg kanskje kunne være interessert i å komme over. Treneren sendte meg en mail, og det gikk ikke lang tid før han hadde ordnet meg full stipend. Det dekker de største utgiftene, så da kan jeg konsentrere meg fullt og helt om svømmingen og studiene. Det gikk veldig fort fra den første kontakten til alt var klart, forteller Norbye, som i utgangspunktet ønsker å studere psykologi.

– Det er ikke hundre prosent avklart hva jeg skal studere, men psykologi står øverst på lista. Vi får se hvilke alernativer som finnes. Jeg har muligheten til å bytte fag underveis, så jeg skal nok klare å finne noe jeg liker, sier hun.

Spennende utfordring

Helt nøyaktig hva som venter henne i USA vet hun ikke, og det er selvsagt spennende.

– Jeg har jo bare sett skolehverdagen deres i amerikanske college-filmer, så det blir moro å oppleve det selv. Det er nok snakk om å konkurrere for skolelaget deres ettersom de ikke har idrettslag på samme måte som vi har i Norge. Hvordan det er med konkurranser vet jeg ikke så mye om, bortsett fra at det er deltakelse i nasjonal-stevnene i februar og mars som er det helt store der borte. Det blir spennende å se, smiler hun.

I utgangspunktet skal hun tilbringe ett år i Alaska.

– Jeg får se hvordan jeg trives. Kanskje blir jeg lengre enn det ene året. Nå skal jeg først reise over og finne meg til rette, så får tiden vise hva som skjer videre, sier hun.

– Vi er utrolig stolte over at Kaia har oppnådd et så høyt nivå her i Alta at hun får en slik sjanse. Det er bare å ønske henne lykke til, sier trener Tom Eirik Olsen.