Alta skiferbrudd SA har nemlig bestilt en helt ny produksjonslinje med nye steinsager til en kostnad på 10 millioner kroner fra fabrikk i Italia.

Konkurransedyktige

– Dette vil gjøre oss mer konkurransedyktige i markedet, fastslår skiferlagssjef John Vegard Holten.

Han forklarer at selskapet i dag ikke har noe lager av noen typer saget skifer og kun har produsert på bestilling. Med det nye utstyret mener Holten at skiferlaget vil ligge langt bedre til i markedet.

Antall ansatte på sageriet går fra sju til fire når det nye utstyret kommer i oktober. Den nye produksjonslinja betyr at to ansatte er sagt opp og en tredje går av med førtidspensjon i april neste år.  Ny avansert teknologi bidrar til økt produksjon av saget skifer, samtidig som behovet for folk til å betjene utstyret krever nedbemanning. De som må gå har fått tilbud om medlemskap i skiferlaget, slik at de kan starte i steinberget hvis det er et alternativ for dem.

Større muligheter

Daglig leder John Vegard Holten i Skiferlaget sier de nye sagene vil gi skiferlaget store muligheter som de ikke har i dag med det gamle utstyret, som for øvrig skal til Minera, som oppgjør for aksjer i laget. Da Minera solgte seg ut satte skiferlaget seg i gjeld, som nå delvis gjøres opp gjennom at Minera tar over de sagene som altaselskapet skifter ut.

- Det blir fem trailere med utstyr, den første starter fra fabrikken i Italia den 20.oktober. Så kjører fire trailere til, med en dags mellomrom før vi har alt på plass her i Alta. Så om fire til fem uker har vi utstyret på plass og kan starte monteringen, sier daglig leder.

Han forteller at de fra selskapet som har besøkt fabrikken i Italia, der produksjonslinjen for steinsagene er i ferd med å bli ferdigstilte, mener dette er noe helt unikt i samband med saging av naturstein.

Økt produksjon

Holten forklarer at skiferlaget med de nye sagene vil kunne produsere betydelig større mengder skifer, både trappetrinn og gulvfliser.

– Antallet kvadratmeter som blir mulig å sage vil øke betydelig, samtidig reduseres kostnadene i produksjonen. Vi har mistet kunder den siste tiden, rett og slett fordi vi ikke har hatt varer på lager som er etterspurt. Dette regner vi med at skal bli langt bedre nå med det nye og mer avanserte utstyret. Vi har en stor bygningsmasse og kan utnytte den bedre med dette nye utstyret, sier John Vegard Holten til slutt.