I helga var Alta KFUK-KFUM-speiderne på overnattingstur i Sakkobadne. Området mellom Kvenvik og Kåfjord er rikt på krigsminner fordi det tyske slagskipet Tirpitz lå stasjonert i Kåfjorden, rett nedenfor fjellryggen Sakkobadne.

Vrakrester

Nord på Sakkobadne, omtrent ved tregrensen, ligger vrakrestene til et engelsk «Grumman F6F Hellcat»-jagerfly. Flyet deltok i et av de mange angrepene mot Tirpitz. 24. august 1944 tok det av fra Royal Navys hangarskip «HMS Indefatigable» for å delta i operasjon Goodwood III. Det lille, enmotors propellflyet ble skutt ned av tysk luftvern over Sakkobadne. Flygeren, løytnant Archibald Ronald Richardson, omkom og ble gravlagt av tyskerne på stedet. Kort tid etter frigjøringen tok Royal Navy Richardsons levninger ned fra Sakkobadne og ga han en verdig begravelse i hjemlandet. Graven kan fortsatt ses som en grop i terrenget og vil i løpet av sommeren bli merket med et informasjonsskilt.

Ett minutts stillhet

Speiderne holdt ett minutts stillhet både ved stedet med de største vrakrestene, og ved løytnant Richardsons midlertidige grav.

– Det var skikkelig spennende å se vrakrestene, men også trist å høre historien om flygeren og tenke på at han mistet livet akkurat her for 72 år siden, sier speider Isak Ellingsen (13).

– Det var planen at vi skulle gå hit helga 7. og 8. mai, altså på frigjøringsdagen, men dessverre måtte vi utsette turen med to uker. Til gjengjeld var det mindre snø og kjempegodt turvær nå i helga, sier leder for Vandrertroppen i Alta KFUK-KFUM-speidere, Ida Emilie Eriksen som for øvrig rapporterer om en vellykket overnattingstur med 20 speidere.