Fire menn og en kvinne er tiltalt i det som er Finnmarks største narkotikasak. Tiltalen, som nylig ble offentliggjort, viser at det for tre av de tiltalte, alle menn, er snakk om kjøp og salg av til sammen 13,7 kilo amfetamin, overdratt ved flere forskjellige anledninger i perioden 2011 til 2015. I tillegg har gruppen hatt befatning med 16 kilo hasj. Saken omhandler også 600.000 kroner som politi og påtalemyndighet antar stammer fra narkosalg, og som ble fraktet ut av landet, til Russland.

  • Litaueren (35) skal ifølge tiltalen ved flere anledninger ha overdratt til sammen 6,9 kilo amfetamin til en Alta-bosatt mann (28). Overdragelsene skal ha funnet sted i Alta og i Burfjord.

  • Litaueren (35) skal videre ha overdratt 5,7 kilo amfetamin til en mann bosatt i Kirkenes (53). Dette skal ha skjedd i 2011, «i Karasjok, Tana eller andre steder». Ved to andre anledninger i henholdsvis 2014 og 2015 ble til sammen 1,1 kilo amfetamin overdratt Kirkenes-mannen (53), ifølge tiltalen.

  • Den Alta-bosatte mannen (28) skal ha videresolgt de 6,9 kiloene med amfetamin han kjøpte fra litaueren til ulike personer i Alta.

  • Det samme gjelder for Kirkenes-mannen (53). Han står tiltalt for å ha videresolgt 6,8 kilo amfetamin.

  • En Alta-bosatt mann (42) er tiltalt for å ha mottatt til sammen minst 500.000 kroner, og transportert disse til Russland med busser. Pengene var utbytte fra salg av amfetamin og/eller hasjisj, ifølge tiltalen.

  • Kvinnen (47) fra Sør-Varanger er tiltalt for å ha organisert mottak av til sammen minst 100.000 kroner som hun helt eller delvis besørget transport med busser til Russland. Pengene var utbytte fra salg av amfetamin og/eller hasjisj, ifølge tiltalen.

  • Litaueren (53) og den Alta-bosatte mannen (28) er tiltalt for å ha oppbevart minst 16 kilo hasj i en garasje i Burfjord.

  • I tillegg kommer flere tiltalepunkter som omhandler salg av hasj.

  • Kirkenes-mannen (53) er oppå dette tiltalt for å ha mottatt cirka to kilo amfetamin fra en for politiet ukjent person

Tiltalt for organisert kriminalitet

Påtalemyndigheten har valgt å ta ut tiltale også etter den sjeldent brukte paragraf 60a, som omhandler organisert kriminalitet. Påtalemyndigheten mener dermed å kunne bevise at de fem har gjort seg skyldig i lovbrudd gjennomført som en del av aktivitetene til en organisert, kriminell gruppe.

– Overtredelsen gjelder et meget betydelig kvantum eller medvirkning til dette, fremgår det av lovteksten.

Altaposten har flere ganger tidligere omtalt saken, til tross for at politiet og påtalemyndigheten har lagt mer eller mindre fullstendig lokk på saken.

– Dette er den største og mest omfattende narkotikasaken fra Finnmark i moderne tid. I Troms har det vært større saker, men for Finnmark er det en unik og stor sak, sier førstestatsadvokat i Troms og Finnmark, Lars Fause til NRK.

Det er satt av 15 dager til rettssaken, som går i Nord-Troms tingrett i oktober.