Prisen er en prestisjetung hederspris for veganlegg med gode estetiske kvaliteter tilpasset omgivelsene.

– Finnmark fylkeskommune er stolt over å motta prisen. Fylkesvei 889, veien ut til Havøysund, er en perle av vei som vi i fylkeskommunen er stolt av.  Dette er en vei som viktig for befolkningen og næringen i Havøysund, sa Remi Strand, hovedutvalgsleder for kultur og samferdsel i sin tale.

– En ekstra dimensjon kommer med statusen som nasjonal turistvei.  Dette har gitt behov for å ta ekstra hensyn til naturen og omgivelsene rundt. Selv om det har gjort at kostnadene ble høyere enn ønsket, er resultatet blitt vakkert, sa han videre.

Derfor vant Havøysundveien

Prisen heter egentlig "Vegdirektørens pris for vakre veger" og er en prestisjetung hederspris. Det deles ut to priser, en til nyanlegg og en til et anlegg som fremhever seg på drift og vedlikehold. Prisen er innstiftet og deles ut av vegdirektøren.

Vakre vegers pris 2014 gikk til Skjarvelandet på Havøysundvegen i Finnmark og Kongevegen over Filefjell. I tillegg får Driftskontrakt Vestfold øst hedrende omtale.

Juryen mener rassikringsanlegget på Havøysundvegen i Finnmark er et forbilledlig eksempel på hvordan en omsorgsfull og kreativ landskapsbehandling kan møte utfordringer til helårsdrift på veger med ekstreme klimautfordringer.

Blant annet er veien flyttet ut på fylling i fjorden istedenfor å gjøre inngrep i den sårbare fjellsiden.