Helga Pedersen (41) har vært nestleder i Arbeiderpartiet siden 2007, men nå er det snart slutt. Hun har etter lang tids overveielser bestemt seg for å ikke ta gjenvalg, for å bruke mer tid sammen med barna Anna (7) og Maja (3).

– Dette har jeg tenkt veldig nøye igjennom i sommer. Det er en tid for alt, og når er det på tide for meg å være mer hjemme. Jeg har to jenter på 3 og 7 år som jeg har lyst å bruke flere helger og kvelder sammen med, sier Pedersen til Altaposten.

Hun fikk sitt første barn da hun var fiskeriminister, og da hun var parlamentarisk leder fikk hun sitt andre. Det har blitt mange helger med jobb i partiets tjeneste etter det.

– De neste ti årene blir viktig for både dem og meg, sier hun.

– Hvordan har det vært å ta avgjørelsen?

– Det har vært utrolig vanskelig. Politikeren i meg vil bare fortsette, men jeg er også en familieperson. Det er ingen tvil om at min mann har dratt store deler av lasset på hjemmebane med hverdagslogistikk og middag. Nå blir det litt mer balanse, men helt likt blir det nok fortsatt ikke, smiler Pedersen, som kan avsløre at ektemannen Erik Brenli er «svært fornøyd» med avgjørelsen.

foto
FORNØYD: Ektemannen Erik Brenli er glad for å få mer tid hjemme med Helga. Foto: Magne Ek

Fortsetter i politikken

At hun nå ikke tar gjenvalg som nestleder, betyr ikke noe farvel med politikken for Helga. Hun skal fortsette som nestleder for stortingsgruppa, og kommunalpolitisk talskvinne.

– Jeg er veldig motivert for dette arbeidet. Arbeidet for kommunene blir særlig viktig nå i en periode hvor vi ser at regjeringen tar store inntekter fra kommunene for å gi skatteletter til de rikeste. Jeg kommer også til å ha en finger med i spillet i alle store saker gjennom vervet som nestleder i stortingsgruppa, fastholder Ap-politikeren.

– Vil Finnmark sin stemme svekkes ved at du ikke lengre har dette vervet?

– Det er klart at det er viktig for Finnmark og Nord-Norge å ha et slikt verv. Jeg skal imidlertid fortsette å passe på Finnmark og resten av Nord-Norge gjennom mitt verv som nestleder i stortingsgruppa, lover Pedersen.

Gode minner

Helga tar med seg mange minner som skiller seg ut fra de siste syv årene, blant annet husker hun godt Lise Askvik og kvinnene som er rammet av brystkreft som sto på og kjempet for raskere rekonstruksjon av bryster.

– Mange av dem var alvorlig syke. Jeg er kjempeglad for at vi kunne hjelpe dem og gjøre noe med deres situasjon. Damene gjorde stort inntrykk på meg, sier hun.

Et annet inntrykk som sitter sterkt var at hun i kampen mot overfiske drakk portvin klokka 10 på morgenen og skrev under en påfølgende avtale med Portugal like etterpå.

– Jeg foreslo at vi burde lage en avtale. Jeg tenkte dette ville ta måneder og år, men det endte med at vi drakk portvin på morgenen mens embetsfolkene laget utkastet til avtalen som vi forhandlet ferdig, ler Pedersen.

Ellers er det mange øyeblikk fra det interne livet i regjeringen som sitter. Pedersen ledet forhandlingene om rovdyr i Soria Moria 2-plattformen.

– Vi satt dag og natt og diskuterte detaljer som antall ulv og jerv som skulle felles, og det endte til slutt med at det ble en regjeringsplattform ut av det. Det har blitt mange sene netter og mye kaffe, sier Pedersen.

– Hva er den største skuffelsen du har opplevd?

– Jeg prøver å legge skuffelser bak meg, selv om det alltids er ting man ikke får til. Og det er dager hvor man føler at alt kommer ut feil. Det som har plaget meg mest disse årene, er frykten for at man sier noe som er godt ment, men som kommer helt feil, og tas ut av sammenheng og fremstilles uriktig. Det har skjedd meg, sier Pedersen, som fikk en kommentar fra et partimøte i Vadsø om «å sverte» regjeringen hengende på seg.

– Det er veldig tatt ut av den sammenheng jeg faktisk sa det i, sier hun.

Aldri aktuelt å bli leder

Pedersen har vært nestleder i Ap under både Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre.

– Jens er en av de virkelig store partilederne og statsministerne i norsk historie. Det var veldig fint å jobbe sammen med han, og vemodig da han sluttet. Samtidig har samarbeidet med Jonas gått veldig bra. De er veldig forskjellige som ledere, sier Pedersen. Det ble spekulert i hvorvidt hun selv var aktuell for jobben av Stoltenberg gikk av.

– Det var aldri aktuelt for meg. Det er ikke forenelig med livssituasjonen jeg er i nå, sier Pedersen, som ikke ønsker å ha noen formening om hvem som bør overta nestleder-jobben etter henne.

– Er dette første skritt på veien mot livet som sauebonde i Tana?

– Det har ikke vært noe vi har diskutert nå. Jeg skal fortsatt være politiker, sier Pedersen, som fortsatt ikke har fortalt barna den gode nyheten.

– Jeg har ikke lyst til å skape en forventning om at jeg skal jobbe 8-16, for det blir nok en god del mer enn det. Men det blir flere kvelder og helger hjemme. Det ønsker jeg å prioritere nå, sier hun.

foto
GODE KOLLEGER: – Det var vemodig da Jens ga seg, synes Helga Pedersen. Her er de to på Aps landsmøte i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix