Denne uka er mange ungdommer fra Nord-Norge samlet på Natur og Ungdoms sommerleir i Sandefjord.

Der gjør de seg klare for en langvarig kamp for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja også etter Stortingsvalget i 2017.

Skal vinne nå også

Emma Skau, nestleder i Troms Natur og Ungdom, tror sjansene for å sikre et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja også etter Stortingsvalget i 2017 er store.

– Vi har vunnet kampen før gjennom massiv folkelig mobilisering og de beste argumentene. Det skal vi gjøre i år også. Oljeboring i de mest sårbare områdene er en like dårlig idé nå som det var forrige gang vi vant denne kampen, sier Skau som bor i Harstad.

For stor risiko

Kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja har pågått i mange år, og Natur og Ungdom er allerede i gang med å gjøre seg klare for å ta kampen igjen neste høst.

– Hvis vi skal vinne denne kampen må vi være godt forberedte. Den er enormt viktig for oss og alle som bor i Norge. Dette er et av våre viktigste matfat, med et av de rikeste fiskefeltene som fins i verden. Å bore etter olje i disse områdene, med seismikkskyting som skremmer vekk fisken og faren for oljesøl, er en risiko vi ikke kan ta, sier fylkesleder i Nordland Natur og Ungdom, Emma Pernille Sørstrøm fra Vågan i Lofoten.

Alta er med

– Sommerleiren er en god arena for å møte engasjert ungdom fra hele landet, og for å utveksle erfaringer i hvordan man best skal vinne de store kampene for lavere klimagassutslipp, fjorder uten gruveavfall og et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Kamilla Elene Samuelsen fra Alta, leder i Finnmark Natur og Ungdom.

Natur og Ungdom er Norges største miljøvernsorganisasjon for ungdom, med over 7000 medlemmer og lokallag over hele landet. Sommerleiren bruker de til å lade opp til de store miljøkampene som kommer framover.