Fylketinget hadde mulighet til å sikre en helhetlig løsning i form av bårruter og infrastruktur i Altafjorden. Svein Iversen (KrF), som var sentral i debatten, sier til Altaposten at han opplever at det var den politiske motviljen fra Ap som til slutt slo beina under innstillingen. Den innstilte løsningen med bygging av en kombikai i Bukta ville hatt Alta kommune med i et spleiselag.

– Kombikaia ville sikret distriktsbefolkningen og næringsliv i ytre Altafjord et godt tilbud. Dessverre betyr ikke distriktene i Alta kommune noe for Ap og flertallet i fylkestinget, sier SVs Tommy Berg.

Han brøt ut av posisjonsgruppen og stemte med opposisjonen. Det samme gjorde Svein Iversen. En meget ulykkelig Geir Ove Bakken, hovedutvalgslederen for samferdsel, hadde en av sine verste politiske opplevelser i fylkestinget. Bakken var en av arkitektene for innstillingen i tre punkter som ville gitt en god løsning for ytre Altafjord. Innstillingen fra hovedutvalget gikk gjennom på punkt 1 og 2, men punkt tre ble utsatt til desembermøtet.

– I praksis betyr det at spleiselaget og kommunens andel på 3,5 millioner kroner ikke er mulig å få til. Spleiselaget forutsatte masser fra Statens vegvesen som er tilgjengelig nå og ikke etter at vi har utsatt saken. Det er uforståelig at fylkestingets flertall kan si nei til 3,5 millioner kroner fordi tiltak er å finne i Alta, sier Tommy Berg (SV) og Kristen Albert Ellingsen (H).

TUNG DAG: Geir Ove Bakken medgir at han fikk en tung dag i fylkestinget. Sammen med Ap-gruppa stemne han for utsettelse av kombikaia og bruk av fyllmasser fra E6. Foto: Bjørn Hildonen

Altaposten er kjent med at det har vært et drama i gruppemøtet til Ap der Geir Ove Bakken ikke klarte å få gruppa med på administrasjonens og hovedutvalgets innstilling. Ydmykelsen for Bakken ble enda større da gruppa satte han til fronte saken som saksordfører på vegne av Ap-gruppa.

– Jeg har det ikke bra. Dette var grusomt kjedelig, men det er dessverre mer synd i befolkningen og næringsliv enn i meg, medgir Bakken overfor Altaposten.

  • Altaposten kommer tilbake med flere og utvidede reaksjoner på fylkestingets behandling.