– Nå har vi fire busser stappfulle, det er helt ufattelig. Så kom det et lass med bare nytt tøy fra Karasjok i går. Det er helt fantastisk, sier Bjarne Roland, i organisasjonen «Hope for Ukraina».

– Det har strømmet på her hos Felix Iversen. Han har vært en god mann og kjenner jo nesten hele Alta, sier Roland.

Felix Iversen innrømmer at verken telefonen eller han sjøl har stått stille i helga. Han har nesten dårlig samvittighet for alle han ikke har rukket å svare.

I formiddag kunne seks busser fra Alta starte på den lange ferden til Ukraina. Givergleden i Alta har vært stor. Det ble gitt langt mer enn de hadde forventet på så kort varsel.

Både kapellhengeren og låven til Felix Iversen ble i helga fylt med klær og utstyr som finnmarkingene ville gi. Foto: Kita Eilertsen

Også fra Karasjok

– Det er fantastisk, og den givergleden det er blant altafolk, den er helt fantastisk. Det setter vi veldig pris på. Og så er det veldig god kvalitet på det folk har kommet med, sier Roland.

Han forteller at det også var en som kjørte 20 mil frem og tilbake til Karasjok, og kom med flunkende nye vinterklær.

– De er det absolutt bruk for. Det kan bli mellom 30 og 40 kuldegrader i Ukraina. De som bor ved fronten er veldig fattige, de har ikke råd til noen ting, forklarer Roland.

De undrer på om noe av gavmildheten i Finnmark skyldes at folk her selv har kjent på fra krigen her, da Finnmark ble brent og folket tvangsevakuert.

Også fra næringslivet var det kommet inn både penger og splitter nye klær. De har også fått sponset noen tanker drivstoff til bussene.

Strømmet på i helga

Hele helga strømmet det på. Både kapellhengeren og låven var full hos Felix Iversen og Lillian Thomassen i Aronnesveien.

De var begge engasjert i å ta imot, hente ting hjemme hos folk, og med å være vertskap for de seks bussjåførene. De kasta seg nemlig rundt og lagde reinkjøtt og buljong med løksaus. Og multekrem.

– Vi fikk full middag hos dem, hele gjengen, sier Roland.

Sjåfører klarte til avgang: Bjarne Roland, Terje Bakken, Svend Trygve Lauvrak, Ånund Lunde, Alf Roland (Bjarnes tvillingbror) og Torstein Salvesen, sammen med Felix Iversen. Foto: Kita Eilertsen

Den lange turen nedover

I morges kunne bussene få på kjettinger, og gjennomgå den siste sjekken, før de kjører gjennom Finland og Sverige til Kristiansand. Etter en stopp der, der bussene skal fylles helt opp, går de videre til Mykolajev i Ukraina. Videre derfra skal innholdet i bussene videre til Polyana.

I morges ble det satt på kjettinger på bussene, og en rask titt inn i de mørkeblå bussene fra Snelandia, viste store plastbokser, esker og sekker med dyner og tepper. Alt godt merket. – Det er virkelig rørende, sier Torstein Salvesen, en av sjåførene som nå skal kjøre 5.000 kilometer til Ukraina.

Mykolajev ligger like ved Odessa ved Svartehavet, der lasta skal lastes om. Det er ikke så langt fra fronten.

Fortsatt mulig å hjelpe

– Og så tror jeg bussene kommer godt med til skoletransporten. Tusen takk til alle dere som har gitt ting til de der nede, de trenger det virkelig. Det er medmenneskelighet, sier Roland til slutt.

Man kan fortsatt hjelpe, om man ikke rakk å bidra i helga. Også transporten nedover koster mye, og medisiner skal kjøpes i Ukraina.

– Om noen ikke rakk å bidra på denne måten, har vi også en vipps med nummer 833741, sier Roland til slutt.

Og etter nyttår planlegger han ny tur fra Norge til Ukraina, da med en ambulanse og en søppelbil.