30. mai arrangeres nemlig nordnorsk mesterskap for lærlinger i byggfag. Seks finalister, to fra hvert av de nordnorske fylkene, skal opp mot hverandre i to konkurranser – tømrer og betongfag.

Finnmarks-delegasjonen består av to altaværinger, Magnus Juan Belles (JARO AS, Betongfag) og Mathias J. Pettersen (Harald Nilsen AS, tømrer).

Mange om beinet

Det er niende gang Nordnorske entreprenørers serviceorganisasjon (NESO) arrangerer konkurransen.

– Nåløyet har vært ekstra trangt i år. Rekordmange lærlinger har konkurrert fylkesvis, fremgår det av en pressemelding fra NESO.

Kompetanseleder Jack Johnsen i NESO er storfornøyd med oppslutningen i år:

– Det er fantastisk med så stor konkurranse om å bli kåret til fylkesmester, og dermed finalist i NNM. Deltakerne spenner i alder fra 17 til 22 år. Finaleheatet består av en miks av gjengangere og nye bedrifter i NNM-sammenheng, sier Johnsen.

FREMTIDA: Mathias Pettersen får skryt fra sjefen sin ved Harald Nilsen AS. Foto: Neso

Ved Harald Nilsen AS er daglig leder Halvdan Heggheim stolt av at deres lærling, Mathias J. Pettersen reiser til Narvik for å delta:

– Kjempebra. Mathias har vist kjempegode evner, og jeg har store forhåpninger til han, utbryter Heggheim.

Selskapet hans har en bevisst holdning til lærlingene de tar inn. I tillegg til å ha økt antallet lærlinger til 15 prosent av antall ansatte ute på byggeplassene, jobber de for å skape en enda mer givende lærlingetid for de som får lærlingeplass hos dem:

– Når vi først tar inn lærlinger, så ønsker vi at de skal bli. Vi prøver å sy sammen et helhetlig lærlingopplegg, der vi følger dem opp het fra start av. Det handler om å gi god opplæring og tett oppfølging underveis, sier Heggheim.

Hos JARO AS er det produksjonsleder Knut-Steinar Taknes som håndterer lærlingene. I likhet med Heggheim er Taknes glad for å se at en av «hans» lærligner er klar til konkurranse:

– Magnus er 2. årselev, og konkurrerer dermed mot både 3. og 4. årselever. Han har hatt ei god utvikling, og det er gøy å se at både han og andre hos oss hevder seg, sier Taknes.

JARO AS har til enhver tid lærlinger innen forskjellige fag hos seg:

– For øyeblikket har vi tre NESO-lærlinger på betong. Disse kommer rett fra ungdomsskolen, og er hos oss i fire år. Tre industrimekanikerlærlinger fra videregående er her nå, disse har vi i to år, og i tillegg har vi ei som er på utplassering hos oss fra yrkesskolen, på betongfag. Hun begynner som lærling til høsten. Vi ser på det som veldig positivt med lærlinger, de bidrar til et godt arbeidsmiljø og folk synes det er interessant og spennende å jobbe sammen med dem, sier Taknes.

– Og i bunnen av det hele ligger det et samfunnsansvar som vi tar på alvor. Skal vi rekruttere flere til bransjen må vi ta inn lærlinger og gjøre det vi kan for å lære dem opp. Det ansvaret tar vi på alvor.

Ettertraktede

Men hverken JARO AS eller Harald Nilsen AS er de eneste som ser fordelen med å etablere gode relasjoner til framtidige ansatte. De fleste større entreprenører legger mye ressurser i lærlingejobben. Lærlingene er ettertraktede, og en ønsket ressurs hos flere:

– Vi har nylig tatt inn en NESO-lærling, og venter inn en som kommer fra Alta vgs. Vi er godt fornøyde både med NESO sitt opplegg og de som kommer fra videregående her, sier prosjektleder Stian Svendsen hos Byggmester Geir Svendsen AS, som om litt vil være klare til å ta løs på arbeidet med å oppføre Finnmarks største boligprosjekt, Elvekanten.

Også her skal en gitt andel av arbeidsfolkene være lærlinger. Selskapet jakter nemlig alltid etter den optimale «mixen» av rutinerte fagfolk og hungrige lærlinger:

– Det er som et fotballag, de unge kjappe kombinert med den nødvendige rutinen gir de beste lagene. Vi prøver å ta inn lærlinger jevnlig, og ønsker å ha en viss andel lærlinger både på mindre og større prosjekt, sier Svendsen.