I september gikk rettssaken mot mannen som var tiltalt etter straffelovens paragraf 271, for å ha utøvd vold mot en annen person etter at han la en kvinne i bakken, satt seg på henne og slo hodet hennes i gulvet gjentatte ganger.

Den tiltalte mannen møtte opp til hovedforhandlingen, hvor han ikke erkjente seg skyldig etter tiltalebeslutningen.

Bodde hos henne

I rettssaken ble det forklart at den tiltalte mannen er onkel til den fornærmede kvinnen, og bodde hos henne i mars 2022 da voldshendelsen fant sted. Før voldshendelsen hadde det oppstått en krangel mellom tiltalte og fornærmede.

Fornærmede hadde dyttet tiltalte flere ganger, og da hun ikke sluttet, la han henne i gulvet og holdt henne fast. Mens han holdt henne fast tok han tak i håret hennes og slo hodet hennes flere ganger i gulvet mens barna til fornærmede var vitne til hendelsen.

Tiltalte forklarte i retten at han ikke hadde utøvd vold, men han erkjente å ha lagt henne i gulvet, men at det var henne selv som slo hodet sitt i gulvet gjentatte ganger.

Lente seg på forklaringen til politiet

Under rettssaken hadde den fornærmede kvinnen problemer med å huske hendelsen og måtte i stor grad lene seg på forklaringen hun hadde gitt til politiet etter voldshendelsen.

Hun husket heller ikke krangelen, men utelot ikke at det kunne ha vært en krangel mellom dem.

Den fornærmede kvinnen forklarte at hun hadde fått flashbacks av at tiltalte holdt henne etter håret og slo hodet hennes i gulvet, og fant det usannsynlig at hun selv hadde gjort det. Den forklaringen ble støttet av journalen hennes fra legevakten hvor det blant annet stod at kvinnen hadde en del løse hår i området hvor onkelen hadde holdt håret hennes.

Handlet i nødverge

I retten anførte den tiltalte mannen at han må frifinnes fordi han handlet i nødverge. Retten var enige i at det kunne karakteriseres som et angrep da den fornærmede kvinnen gjentatte ganger dyttet mannen, retten mente at det å legge henne i gulvet ikke var å gå lengre enn nødvendig.

Men de mente at det var klart at det ikke var nødvendig for tiltalte å holde den fornærmede kvinnen etter håret og slå hodet hennes i gulvet gjentatte ganger. Dermed kunne ikke tiltalte høres med at han handlet i nødverge.

Med det ble han dømt til fengsel i 35 dager, i tillegg til at han ble idømt 2.000 kroner i saksomkostninger til det offentlige.

  • Saken ble anket og skal opp i Hålogaland lagmannsrett den 16. desember, det vil si at dommen ikke er rettskraftig.