Trygg Trafikk er i uka som kommer i Alta for å lansere den nye serien om trafikksikkerhet - med 11 ungdommer fra Alta i rollene. Serien heter «Førstehjelpsmesterne NORD». Det blir arrangert to trafikkdager med aktiviteter både ute og inne. Temaene er ulykkessted, frigjøring av hjelm på skadde, hypotermi, hva man skal ha med seg på tur, blindsoner, hjelmdropp, med videre.

– Det er så gøy. Ungdommene har vært så flinke, og alle har vært så hjelpsomme, sier Zoey Line Barstad i Trygg Trafikk.

De var i Alta i mars i år og gjorde filmopptak. Året før hadde de gjort undersøkelser og skrevet manus. Lanseringen av filmserien blir en del av opplegget i Alta.

– Vi fikk støtte fra mange lokale krefter, og det var så gøy å jobbe med ungdommene. Vi har med oss 11 flotte ungdommer, – på snøscooter, mopedbil og på ATV/UTV, forteller Barstad.

Trygg Trafikk har sammen med Norsk Førstehjelpsråd og annen ekspertise som finnes, laget et undervisningsopplegg man kan bruke i skolen. Dette går ut på både trafikkadferd og førstehjelp.

– Det er litt forskjellig forhold rundt omkring i landet. I februar gjorde vi opptak på Østlandet, og i mars for Nord-Norge, forteller hun.

Zoey Line Barstad, Trygg Trafikk Foto: Trygg Trafikk

Alta Røde Kors er sentrale

Barstad kan ikke få fullrost de lokale kreftene i Alta nok, enten det er Alta Røde Kors, representanter fra kommunen, eller ansatte på Alta videregående skole.

– Jeg vil understreke at Alta Røde Kors har vært svært sentrale – de er en nerve, de er de som ofte kommer først til ulykkesstedet. Og det vi lærer til ungdommene, er det som skjer før dette, forklarer hun.

Det var Alta kommune som spilte inn at opplegget burde kjøres over to dager, så også ungdomsskolene kunne delta.

Trafikksikkerhet er også viktig når man kjører snøscooter. Foto: Thomas Eckhoff / Thomas Eckhoff

Visste ikke hva de gikk til

Ungdommene som er med i serien, visste ikke på forhånd hva som skulle skje. Noe lignende kommer til å skje nå når de kjører fullt fokus på trafikksikkerhet og førstehjelp over to dager i Alta. Elevene vil bli involvert i oppleggene.

– Første dagen er det for elever på videregående, mens det er for ungdomsskolene på dag to, forklarer hun.

– Vi har to store eventer med tåleevne og kollisjonsfart. Vi skal droppe en bil, og en mopedbil, og ungdommene skal få se hva en kollisjon gjør, forteller hun videre.

Daskeladden med Push, pust

Dermed blir den aller første førlanseringen av Førstehjelpsmesterne Nord, i Alta. Det blir en presentasjon av noen av de som har vært med.

Og så er bandet Daskeladden i Alta, og skal spille låta si «Push, pust», som to ambulansearbeidere ved UNN har tatt initiativ til, Kenneth Jensvold Markussen og Carina Hansen. Sangen er fremført avArOn & Gaaseby, og Daskeladden, og Kenneth Jensvold Markussen, som faktisk er med til Alta, har vært med og laget låta, i lag med flere.

– Og så blir det intervju med en av initiativtakerne til Push, pust, en ambulansesjåfør fra Narvik, som også er musiker. Det er en så bra sang, som har tatt helt av. Vi gleder oss til de skal spille den låta i Alta, forteller hun.

– Ingenting passer bedre enn å lansere hele dette nettopp i Alta – siden mye av innholdet er laget herfra, med lokale ungdommer, sier Barstad.

Førstehjelpsmesterne NORD:

Når video-serien er lansert, vil den bli publisert gratis til hele Norge gjennom Underveis.co

Førstehjelpsmesterne NORD er en del av et undervisningsopplegg, laget i samarbeid med blant andre Norsk førstehjelpsråd, Alta Røde kors, Alta kommune og Troms og Finnmark fylkeskommune.

De vil også bidra under lanseringen i Alta, i tillegg til at vi oppfordrer lokale krefter til å bidra.

«Førstehjelpsmesterne ØST» handlet om bilbruk – og hva man komme opp i for situasjoner da. «Førstehjelpsmesterne NORD» har det vært fokus på snøscooter og ATV/ UTV/ Mopedbil på glatta.

Lenke til film nr 1 fra «Førstehjelpsmesterne NORD»