Med jevne mellomrom kommer det lusalarmer fra skoler og barnehager i Alta. Mange frykter da smitte, men hvorfor hodelus dukker opp vet man imidlertid ikke.

Ikke uvanlig

– Hodelus hos barn er ikke uvanlig, men vi vet ikke hvorfor problemet oppstår, sier avdelingsleder Tone Dervo ved skolehelsetjenesten.

Alle kan bli smittet, sier avdelingsleder ved helsestasjonen- og skolehelsetjenesten, Tone Dervo. Foto: Freddy Ludvik Larsen

Hvordan den smitter er imidlertid ingen hemmelighet.

– Den smitter fra menneske til menneske gjennom hode-til-hode-kontakt som eksempelvis oppstår i situasjoner med lek, fortsetter Dervo.

Selv om småkrypene er plagsom, er de ikke farlige. Hodelus lever kun i hår og barn som blir smittet trenger ikke være hjemme fra skolen eller barnehagen, men behandlingen bør komme i gang raskest mulig.

Meld ifra

– Om man finner hodelus på sine barn, fås det kjøpt reseptfri behandling på apoteket, sier Dervo

Det er også viktig at man melder fra til skolen eller barnehagen om man oppdager hodelus på barna sine.

– Dette må man ikke være redd for. Skoler og barnehager oppgir ikke navn, men informerer bare at det er oppdaget lus.

– At man starter behandling og melder fra er de beste tiltakene for å fjerne lusa, for den forsvinner ikke av seg selv, sier hun.

Sjekk barna

Dervo minner videre på at det viktigste tiltaket er at foreldre sjekker barna sine. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at barn sjekkes for hodelus minst en gang i måneden.

Oppdages hodelus i omgangskretsen bør man sjekke oftere.

Ifølge FHI oppdager du hodelus ved å gre håret med en lusekam man får kjøpt på apoteket. Det er viktig at man grer håret i hele dets lengde, og at du starter helt innerst ved hodebunnen. Det anbefales også at man grer i vått hår, fordi dette hemmer lusas bevegelse.

– Tørk kammen med tørkepapir eller håndkle etter hvert drag og se etter lus. Når lusen har tørket vi de begynne å bevege på seg, skriver FHI.

Andre foretrekker å gre i tørt hår over et hvitt håndkle, slik at lus som faller ned oppdages.

Lus blir raskt svekket når de er borte fra hodet. Det er derfor ikke nødvendig å vaske klær, hus og møbler.

Alle kan bli smittet

Det er heller ingen grunn til skam om man er uheldig å bli smittet, for så lenge du har hår kan alle, uavhengig av alder, hårtype og sivil status, bli smittet av hodelus.

Selv om grunnen til hvorfor hodelusa dukker opp er uavklart, er det en ting som er sikkert. Den trives best i reint hår.

– Det kan være mye skam basert på det med hodelus. Forskning viser imidlertid at lusa trives aller best i rent hår, men alle med hår kan bli smittet, legger avdelingslederen til.