Altaværingene har for alvor fått med seg at tidenes vinterolympier og hele Norges skidronning, Marit Bjørgen, går sitt siste profesjonelle skirenn i lille Alta.

To av dem som skjønner alvoret er Kjell Gundersen og Kathrine Gundersen som iført solbriller, norske flagg og en tåre eller to i øyekroken, hadde funnet seg en plass i sola halvannen time før det braket løs i dag formiddag.

– Jeg har ikke lyst at hun skal slutte, sier Kjell Gundersen, også kjent som Kino-Kjell i Alta, mens datteren medgir at det i all hovedsak er for å ta farvel med Marit Bjørgen at de har tatt turen til stadion i dag.

– Ja, vi er nødt å få med oss avslutningsrennet hennes, sier Kathrine, mens pappa legger til:

– Vi har med oss kaffe og wienerbrød. Her blir vi hele dagen.

HYLLER MARIT: Grethe-Lill Vikdal Eriksen, Nora Pernille Hindenes Ingilæ og Aina Hindenes var klare for å takke av Marit Bjørgen. Foto: Hanne Larsen

Og de var ikke alene. Folk strømmet mot stadion i biler, busser og til fots. Tre av dem vi traff med flagg i ryggsekken og brede glis var Grethe-Lill Vikdal Eriksen, Aina Hindenes og sistnevntes datter Nora Pernille.

– I dag er vi her for en ting: Marit Bjørgen. Vi vil bare si takk, Marit, sa Vikdal Eriksen til Altaposten før hun og de andre banet seg vei for å finne en god plass.

Tåredryppende intervju

I går kveld sendte NRK TV et tåredryppende avslutningsintervju med Bjørgen, der gråtkvalte lagvenninner i tur og orden hyllet en venn og en mamma-figur.

– Ja, det var rørende og sier noe om det mennesket hun er, ikke bare på TV, men også ellers, sier Kjell Gundersen, som tror mange vil komme til Kaiskuru i dag etter å ha sett intervjuet.

– Ja, jeg tror mange så henne og tenker at "guri vi må bare dra å se henne". Jeg håper det og at hun får en kjempeavslutning og en enorm jubel.

– Var det slik at da du så programmet i går så fikk du en ekstra påminnelse om hvor stor Bjørgen er?

– Det fikk jeg under OL. Da satt jeg med frysninger på ryggen. T-skjorta ble for trang.

For to blad Gundersen er det trøst i sikte, etter at Bjørgen legger skiene på hylla.

– Nå kommer Therese tilbake. Det er et plaster på såret, sier duoen.