Det mener fiskerveteran Torbjørn Olsen i Skillefjord.

Her sterkt kritisk til det omfanget som turistfisket etter hvert har fått i Finnmark. Han mener bedriftene som driver turistfiske må under en annen kontroll enn i dag.

– Selv om de fleste partiene nå før valget kommer med forslag til måter å sikre registrering av fiskere og oppfisket kvantum, mener Olsen dette ikke er nok. Han synes heller ikke det er nok at fiskerne skal kjøpe fiskekort, slik SV har foreslått.

Åpen gruppe

De som driver en turistfiskebedrift kan kjøpe seg båt og få registrert seg for fiske i åpen gruppe.

– Da kan de la turistene fiske 20 tonn kvitfisk og kan i tillegg få det som vi kaller samekvoten på 16 tonn. Da hjelper det lite å registrere de turistene som fisker, for det som bedriften da kan fiske på sin kvote, det kan de selge til turistene som i sin tur kan ta fisken med seg ut av landet mot kvittering, beskriver han

Han mener tollvesenet kan gjøre lite med fiskeeksporten som foregår.

– Det eneste man da kan sette fingeren på er at man har stanset tillatelsen til å ta med seg fisk gratis, enten det er 10 kilo eller 20 kilo filet. Skaden er skjedd i det øyeblikket turistfiskebedriften fisker opp sitt kvantum, ved hjelp av turistfiskerne, påpekerTorbjørn Olsen.

Han sier at hvis ikke det kvantum som blir solgt til turistene blir registrert i Norges Råfisklag, så kan de selge om så dobbelt så mye som de har kvote for, sier Olsen.

Besøk på nota

Han mener det er her den virkelige lekkasjen fra turistindustrien skjer, siden dette kan bety store kvanta og dette er ren business, mener den pensjonerte høvedsmannen.

Som heller ikke legger fingrene i mellom på den manglende kontrollen med turistfiskerne.

– Det er vel ikke bare jeg som har opplevd å ha gjester i nota på laksebruket på sommeren. De går alt for nært bruket og det er ikke sjelden vi finner sluk fra havfiskeutstyr fast i nøtene. Turistfisket er sikkert vel og bra for mange av småplassene hvor det ikke er annen virksomhet, men alt dette må under kontroll, og dette må myndighetene diskutere også med yrkesfiskerne hvordan man skal få til, sier Torbjørn Olsen til slutt.