– Hvis jeg hadde solgt en fastprisavtale nå, så ville vi ha tapt flere kroner per kilowattime, sier direktør Herold Myrland fra Polarkraft.

Strømmarkedet har blitt så ustabilt at strømleverandørene har sluttet å selge fastprisavtaler til privatkunder. Polarkraft stengte muligheten torsdag forrige uke, mens Ishavskraft gjorde det samme lørdag formiddag.

– Når vi vil garantere en fast pris til kunder, er vi avhengige av å kunne kjøpe kraft i fremtiden til en fast pris. Det er ikke mulig på kraftmarkedet i dag. Vi får ikke tak i fastpris på kraftbørsen, sier Myrland.

Mandag nådde strømprisen i Tromsø rekordhøyder. Den dyreste timen var mellom klokka ni og ti, hvor spotprisen lå på 4,59 kroner per kilowattime. Snittprisen hele dagen er 1,81 kroner.

– Vi ville løpe en kjempe risiko

Historisk sett har det vært billigst å betale spotpris for strømmen, ifølge Forbrukerrådet. Men fastprisavtalene kan gi en forutsigbarhet i en hverdag med økende priser.

– Hvorfor varslet dere ikke kundene, så de rakk å kjøpe en fastprisavtale, før dere stengte salget?

– Det skjer så raskt. Vi ville løpe en kjemperisiko, hvis vi da fortsatt skulle holde salget åpent. Det kan komme inn mange hundre bestillinger i løpet av få timer, sier Myrland fra Polarkraft.

Han understreker at det er midlertidig, og at Polarkraft vil tilby fastpris til kundene sine så snart det er mulig. Men da blir det kanskje i et annet prisnivå, sier han. Og han kan ikke love når det skjer.

– Det er trist at det har blitt sånn. Polarkraft har alltid vært opptatt av at kunne tilby fastpris til kundene sine, fordi vi har mange kunder som ønsker forutsigbarhet, sier han.

– Ha is i magen

Administrerende direktør Stig Asle Hanssen fra Ishavskraft forteller at Ishavskraft stengte salget av fastprisavtaler i helga. De siste avtalene som ble solgt kostet 47 øre per kilowattime for en 3-årig avtale.

– Strømmarkedet er veldig spesielt nå. Vi var den eneste leverandøren som sto med åpne fastpristilbud i slutten av forrige uke, sier administrerende direktør Stig Asle Hanssen fra Ishavskraft.

– Vi får ikke muligheten til å sikre den prisen i perioden fremover, fordi markedet er tynt, sier han.

Han råder kundene til å ta det med ro.

– Ha is i magen og følg med i appen vår. Når markedet stabiliserer seg, og vi kan hente fastprisavtalene i markedet, så vil vi tilby det igjen, sier han.

Husk strømstøtten

Selv om den høyeste strømprisen mandag passerer 4 kroner per kilowattime, vil det aldri være det beløpet du betaler for strømmen.

– Vi må ikke glemme at vi i Norge har en ordning som gir husholdningene strømstøtte når prisen blir høy. Så alle har i realiteten en fastpris over 70 øre, sier Hanssen.

Han forventer at de rekordhøye prisene mandag viser et øyeblikksbilde.

– Vi tror at prisen vil stabilisere seg på et mer normalt nivå over vinteren. Men den blir ikke nesten gratis som i sommer, sier han.

Ifølge Forbrukerrådets nettside strømpris.no er det fortsatt mulig å få en fastprisavtale på strøm i Tromsø.

Rauma Energi er et av selskapene som fortsatt tilbyr dette. Men her er prisen 1,17 kroner per kilowattime, og da skal du binde deg til avtalen i tre år.