De høye dødstallene gjør at overlege Mats Gilbert ved UNN frykter at det kan gå mot en ny nedstengning av Norge.

Koronapandemien har så langt krevd 1.093 menneskeliv i Norge. Om lag 17 prosent av dødsfallene har funnet sted den siste måneden, skriver Klassekampen.

– Jeg tror vi kan gå mot en ny mulig stenging, sier Mads Gilbert, som er overlege, professor emeritus og spesialist i anestesiologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

– Dødstallene har økt uke for uke nå, noe som er meget tankevekkende. Vi er bakpå med smittebekjempelsen. Vi vet heller ikke hvor mye skjult omikron-smitte det er i Norge nå, sier Gilbert.

Han peker også på at selv om Norge har en høy grad av vaksinerte, så ser ikke det til å stoppe den nye varianten. Antall innlagte som trenger intensivbehandling er høyere enn før og ser ut til å øke.

Gilbert mener man nå må tenke forebyggende og mener FHI og regjeringen kommer med uklare og selvmotsigende råd. Han mener rådene om julebord er uforståelige.

– Denne sykdommen smitter gjennom lufta. Innendørs i lokaler med dårlig ventilasjon og dårlig inneklima, øker smittefaren betraktelig, understreker han. (©NTB)