Formiddagens innledningsforedrag fra Erik Karlstrøms advokat Hermann Skard gikk med til å rive ned North-styreleder Anders Onarheims avskjedigelsesbrev og begrunnelsen for å ville kvitte seg med direktøren.

Plukket i biter

Skard tok for seg avskjedsbrevet og la frem en liste punkt for punkt, der han på vegne av sin klient forsøkte å plukke fra hverandre styrelederens argumenter.

I ett tilfelle mente Skard det ble framstilt som ulydig overfor styret å sikre North en eierandel på 80 prosent i en lisens. Dette til tross for at økningen fra 35 prosent til 80 ifølge Skard fant sted uten at dette medførte noen kostnad for selskapet.

– Vi har bedt saksøkte (North Energy ved styreleder Onarheim, red. anm) presisere hva de er misfornøyde med, men har ikke fått noe svar. Vi har bedt om et svar fra motparten på om selskapet har hatt tap i forbindelse med økningen av eierandelen til 80 prosent, men ikke fått svar. Selskapet fikk denne eierandelen vederlagsfritt, fastslo Skard, som mente styret ble holdt løpende orientert.

– Ingen i styret hadde innvendinger til at man økte eierandelen i lisensen. Styret fikk helt presis informasjon, likevel bruker man det at styret hadde innvendinger som del av avskjedigelsen, sa Skard.

Dollarkrangel

En sum på en million amerikanske dollar (USD) var også del av avskjedigelsespåstandene. Millionen det var snakk om var et krav fra PGS for utførte seismikktjenester på en av lisensene som North hadde da Erik Karlstrøm var direktør i selskapet.

At selskapet hadde en slik forpliktelse var i følge Skard noe ikke Karlstrøm selv visste om engang.

– Det er meget alvorlig å hevde at han visste om forpliktelsen, men ikke sa noe om dette til styret, og forpliktelsen som var knyttet til selskapet PGS for seismikk hadde ingenting med lisensen det var snakk om, sa Skar.

– Saboterte kommunikasjon

Et punkt i avskjedigelsen skal være at Karlstrøm har sabotert selskapets kommunikasjonsgruppe.

– Jeg synes Onarheim kunne holdt seg for god til å bruke uttrykket sabotasje, sa Skard og slo fast at det forelå flere epost-forsendelser der Karlstrøm åpner for at styret kan være mer direkte operasjonelle i selskapets disposisjoner.