Med koffertene fulle av postkort reiste Ingrid Lundmark, Sylvi Andreassen og Irene Ojala til Oslo mandag. Målet var flerdelt: å avlevere over 10.000 postkort til Stortinget, overvære dok-8-overleveringen fra Trine Skei Grande (V), gjennomføre en rekke møter med flere profilerte politikere og skape oppmerksomhet rundt jobben med å styrke helsetilbudet i hele Vest-Finnmark.

Konstruktiv minister

Onsdag oppsummerer Irene Ojala reisen som en stor suksess.

– Vi har hatt en rekke veldig hyggelige og ikke minst konstruktive samtaler med politikere fra flere parti. Vi fikk blant annet møte Aps representanter fra Finnmark, Ingalill Olsen og Runar Sjåstad, som begge lyttet til det vi hadde å si. Håpet er at Ap vil se på dette med andre briller i tiden som kommer. Venstres Trine Skei Grande og deres helsepolitiske talsperson fikk en stor takk fra oss, for jobben de har gjort. Vi fikk med selvsyn se Grande legge fram dok 8-forslaget for Stortinget. Vi hadde et møte med Høyres Marianne Haukland, først alene og deretter sammen med flere av deres helsepolitiske gruppe, for å nevne noe, sier Ojala.

Til og med helseminister Bent Høie (H) tok seg tid til å møte de tre kvinnene fra Finnmark:

– Det var overraskende og fint. Vi hadde en konstruktiv samtale der vi føler at han lyttet til det vi hadde å si på en høflig og fin måte. Jeg føler vi ble vel tatt imot både av Høie og av de andre politikerne. Ingen av dem kan si noe om vi får det som vi ønsker, men vi fikk formidlet våre følelser rundt dette på en konstruktiv måte. Det ble vi takket for, sier Ojala.

Tatt godt imot

Hun håper at folk som vil bidra i postkortaksjonen fortsetter med å skrive til politikerne, men oppfordrer på det sterkeste folk til å fokusere på det positive i kortene de skriver og sender i tiden framover.

– Vi tror vi når bedre fram med budskapet om vi har en konstruktiv tilnærming. Vi tror det også var derfor vi ble tatt så godt imot av politikerne.

– Ble dere hørt?

– Ja, vi rakk fram med budskapet. Politikerne stilte gode spørsmål, og vi fikk tid til å svare for oss. Dette er egentlig ingen konflikt mellom kyst og innland, eller Alta/Kautokeino mot andre. Vi ønsker en konsekvensutredning som skal fungere slik at den styrker hele helsetilbudet i Vest-Finnmark, på sikt for hele Finnmark.

Nådde fram

Da trekløveret reiste hjem igjen, var det med tomme kofferter, men med hodet fylt av inntrykk, tanker – og håp.

– Vi er veldig fornøyde. Vi reiste derfra med en følelse av at politikerne har tillit til oss og den jobben vi gjør. Vi snakket om det på veien hjem, at vi følte at vi hadde nådd fram med budskapet vårt. Det er vi selvfølgelig glade for, sier Ojala.

FULLE KOFFERTER: Samlet har rundt 15-20.000 postkort funnet veien til Stortinget nå, inkludert de tusenvis av postkort trekløveret hadde med seg fra Alta tirsdag. Foto: NTB Scanpix
MØTTE POLITIKERNE: Ingrid Lundmark, Sylvi Andreassen og Irene Ojala møtte en rekke politikere på Stortinget tirsdag, blant annet Marianne Haukland (H) fra Finnmark. Foto: NTB Scanpix
KONSTRUKTIV MINISTER: Statsråd Bent Høie (H) og de øvrige politikerne høster ros fra de tre Alta-kvinnene. Foto: Foto: Audun Braastad / NTB scanpix