– Det er enkelt å bestille flybillett på nett for å reise ut av Norge om man ikke vil respektere et eventuelt forbud. Det ser leder i Finnmark Frp og varaordfører Ronny Berg.

– Kan bare reise

Han viser til en artikkel publisert av NRK hvor seks kvinner i den muslimske organisasjonen Sisters corner sier de vil flytte fra Norge dersom niqab blir ulovlig.

– Kan de ikke forholde seg til reglene, så kan de bare reise. Å true med at de skal ta med seg mannen å flytte for at de ikke vil tilpasse seg et forbud, blir for dumt. Det er helt greit at de reiser, mener Berg.

– Vanskelig med åpent samfunn når folk gjemmer seg

Han mener det norske samfunnet skal være åpent og inkluderende.

– Det blir vanskelig når folk skal gå rundt å gjemme seg, fastholder Frp-toppen, som er glad for at det ser ut til at Frp og Ap i tospann kan sikre flertall for forbud mot niqab.

foto
Leder i Finnmark Frp, Ronny Berg. Foto: Therese Stabrun

Han slår fast at det er på høy tid med et forbud, og at det etter at menneskerettighetsdomstolen har slått fast at det er lov å forby dette, er fritt frem.

– Lovendringer tar litt tid, så jeg tror vi må regne med at det går et år fra forslaget eventuelt går igjennom, sier Berg.

Lokalt har SV allerede foreslått å forby niqab i Alta-skolen.

– Språkopplæring der du skal lære uttrykk, ord, uttalelse av å og æ og de tingene, det vil ikke komme tydelig nok frem dersom du ikke ser munnen og personen du skal lære til, har Tommy Berg tidligere uttalt til Altaposten.