Dette skriver Norsk institutt for naturforskning – NINA – i en pressemelding. Det er i vinter påvist 71,5 familiegrupper av gaupe i Norge. Det er en oppgang på 13 familiegrupper fra i fjor, og gaupebestanden ligger nå over det nasjonale bestandsmålet på 65 familiegrupper som Stortinget har bestemt.

Ei familiegruppe av gaupe består av ei hunngaupe i følge med en eller flere unger. Halve familiegrupper oppstår når de deles mellom land eller rovviltregioner. Hvert år gjennomføres det en omfattende kartlegging av familiegrupper over hele landet, i regi av Rovdata.

Over bestandsmålet

Det er estimert at det før kvotejakta startet, og før nye unger ble født i 2023, var 71,5 familiegrupper av gaupe i Norge.

– Gaupebestanden er over det nasjonale bestandsmålet etter at den var under målet i fjor. Ut fra antall familiegrupper er det beregnet at bestanden består av i overkant av 400 gauper (421, 95 % CI = 351–491) på landsbasis før kvotejakta og nye unger ble født i år, forteller Jonas Kindberg, leder i Rovdata.

Oppgang i nesten alle regioner

Det nasjonale bestandsmålet på 65 årlige familiegrupper er fordelt på sju av landets åtte rovviltregioner.

Det er fra i fjor registrert en økning i seks av sju regioner. Dette er i regionene 2 (Aust-Agder, Telemark, Buskerud og Vestfold), 3 (Oppland), 4 (Oslo, Akershus og Østfold), 5 (Hedmark), 7 (Nordland) og 8 (Troms og Finnmark).

I region 6 (Møre og Romsdal og Trøndelag) er det registrert en nedgang sammenlignet med i fjor, mens det i region 1 heller ikke i år er registrert noen familiegrupper.

Det er utarbeidet prognoser for gaupebestanden.

– Ut fra antall familiegrupper påvist før jakta i år, belasta kvote av hunndyr og bruk av prognosemodellen, er det beregnet at det mest sannsynlig vil være 76 (75 % CI = 67–86) familiegrupper i landet før jakta starter i 2024, avslutter Kindberg.

Bestanden av gaupe i Skandinavia overvåkes med felles metoder i Norge og Sverige.

De fleste registreringene skjer på sporsnø i vinterhalvåret. Observasjoner av dyr, spor eller sportegn blir meldt inn til  Statens naturoppsyn (SNO) i Norge og Länsstyrelsene i Sverige, som sender ut personell i felt for å undersøke nærmere.

Tips fra publikum er en viktig kilde til informasjon om familiegrupper av gaupe.