Torsdag arrangeres Finnmarks første frivilligbørs.

– Det er et konsept som er populært i Europa, særlig i Nederland hvor det har opphav. Så er det flere frivillighetssentraler på både Østlandet og Vestlandet som har stjålet ideen, men hittil så har det ikke blitt arrangert i Finnmark. Så nå skal vi klinke til med Finnmarks første frivilligbørs, forteller Gabriella som er leder for frivillighetssentralen i Alta.

Tid som valuta

Formålet med en frivilligbørs er å gi frivillige, lag og foreninger, næringslivet og privatpersoner en møteplass hvor man kan inngå samarbeidsavtaler.

– Når man tenker børs, så tenker man jo bytting av verdipapirer, og frivilligbørs er også en markedsplass og bytting av verdier, men her er det ingen penger involvert, konstaterer Gabriella.

På frivilligbørsen blir valutaen blant annet tid og kompetanse.

– Det er tiden vår, noen har husrom eller lokaler som kan lånes, noen har kanskje ting de ikke bruker mens andre har kompetanse. Det finnes så utrolig mye kompetanse som ligger i hvile som kan brukes på kryss og tvers.

Og for å sørge for at alt blir gjort ordentlig, så vil rådmann Bjørn Atle Hansen, kommunalleder Jon Helland og hovedutvalgsleder Anita Hakegård Pedersen være tilstede som børsmeglere.

– Vi har notar og veiledere til stede for å hjelpe så det blir gode avtaler.

Gabriella forteller at alle kan komme på frivilligbørsen, også de som ønsker å bli frivillige for en organisasjon. Foto: Anastasiya Witte-Strifeldt

Har piano, men ingen til å spille

På frivilligbørsen kan man inngå avtaler om å bytte både store, og små tjenester.

– Det kan hende det er en sykehjemsavdeling som har et piano i dagstuen, men ingen til å spille på det. Eller kanskje det er en grunderbedrift som trenger en mentor på Excel eller markedsføring, forteller Ottesen.

I Drammen hvor frivilligbørsen arrangeres årlig blir det gjort fra 50 avtaler hvert år.

– De frivilligbørsene er veldig populære. Konseptet er at man kommer og gjør seg synlig med plakater hvor man skriver hva man har, hva man trenger, og hva man selv kan tilby, så mingler man i lokalet. Det er ikke noe stands.

Vil du bli frivillig?

Dersom du ønsker å bli frivillig, men ikke vet for hvilken organisasjon, eller forening, så foreslår Gabriella at du tar deg turen på frivilligbørsen på torsdag.

– Her er det en mulighet til de som tenker at de vil bidra, så kan man vandre rundt og se, og plutselig finner man noe for seg. Kanskje Alta blir litt varmere etter det? Vi skal være på Alta Omsorgssetner, rett ved hovedinngangen, avslutter hun.